BiH
0

Kanađanka donijela virus SARS-a u BiH?

Klix.ba
U Kliničkom centru u Sarajevu sinoć su potvrdili da su hospitalizirali osobu za koju se sumnja da je zaražena virusom atipične upale pluća (SARS).

Kako izvještava zagrebački "Večernji list", direktor Kliničkog centra Faris Gavrankapetanović izjavio je kako je riječ o kanadskoj državljanki, pedesetdevetogodišnjoj Elen Carier, koja je sa skupinom kanadskih turista krenula u Međugorje.

Skupina turista u kojoj je bila i Carier doputovala je preko splitskog aerodroma, a potom se zaputila u Hercegovinu. Zbog problema s disanjem, kanadska državljanka primljena je u Klinički centar Mostar, odakle je hitno prebačena u Sarajevo zbog sumnje na SARS.

Liječnici u Sarajevu sinoć nisu mogli potvrditi je li Kanađanka uistinu oboljela od SARS-a. Rezultati pretraga bit će poznati danas. Doznaje se kako E. Carier već dvije godine boluje od bronhijalne astme, pa postoji mogućnost da su suhi kašalj i drugi simptomi koje pokazuje zapravo rezultat te bolesti. Trenutačno se nalazi u posebnom odjelu Infektivne klinike u Sarajevu i potpuno je izolirana od ostalih bolesnika.

Velik problem za liječnike i epidemiologe predstavlja nedovoljna količina podataka o dosadašnjem kretanju kanadske državljanke. U posebnom stacionaru izolirana je skupina od 16 turista koji su bili s njom, a zasad ne pokazuju simptome bolesti. No, nije poznato s koliko je osoba Carier bila u kontaktu izvan svoje skupine u Splitu i Mostaru.

U Bosni i Hercegovini dosad nije registrirana ni jedna osoba oboljela od atipične upale pluća.