BiH
0

Kanada istražuje izloženost vojnika osiromašenom uranijumu u BiH

SRNA
Steven Blaney
Steven Blaney
Kanadski ministar za veterane Steven Blaney potvrdio je da će početkom naredne godine biti formiran naučnozdravstveni komitet, koji će ispitati eventualno izlaganje kanadskih vojnika osiromašenom uranijumu tokom njihovog boravka u BiH i evenutalne posljedice po njihovo zdravlje, piše kanadski "Sun news".

Komitet će detaljno istražiti i pregledati sve bivše vojnike koji su boravili u BiH, a izvještaj o izloženosti uranijumu trebalo bi da bude okončan do juna 2013. godine.

Blaney je izjavio da Ministarstvo svakako neće ignorisati izvještaj ovog komiteta, već da će postupiti u skladu sa evenutalnim preporukama.

"Jasno je da će te preporuke poslužiti Ministarstvu da se bolje upozna o potrebama naših veterana i njihovih porodica", rekao je Blaney.

Formiranje naučnozdravstvenog komiteta je rezultat protesta kanadskog vojnika Paskala Lakoste, koji je 72 sat štrajkovao glađu ispred Blaneyjeve kancelarije.

"Ministar Blaney ima šansu da dokaže da je zaista uz kanadske veterane", rekao je Lakost i podsjetio da su se njegovi zdravstveni problemi pojavili nakon povratka iz BiH, gdje je sa svojim kolegama bio izložen osiromašenom uranijumu.