Osuđen za ubistvo dvije osobe
0

Kanada će isporučiti BiH Elvira Pobrića

Sarajevo-x.com
Elvir Pobrić
Elvir Pobrić
Elvir Pobrić, koji je u Bosni i Hercegovini osuđen za dva ubistva već nekoliko godina se nalazi u Kanadi. Za njim je izata Interpolova potjernica, te se Pobrić trenutno nalazi u imigracijskom pritvoru u Kanadi gdje čeka izručenje u BiH. On je zatražio da bude pušten iz pritvora, međutim njegov zahtjev je odbijen jer postoji sumnja da se neće pojaviti na dan deportacije.

Pobrić je 1992. godine ubio Svetu Bjelana i Vitomira Oreškovića zbog čega je osuđen na kaznu zatvora. Međutim on je 1996. godine uspio pobjeći iz zatvora i otputovati u Kanadu gdje je stigao u novembru 1999. godine, te zatražio izbjeglički status.

Nedugo nakon toga dobio je stalnu boravišnu dozvolu u Kanadi, međutim kada se saznalo da je dao lažne informacije pri ulasku u zemlju Pobriću je oduzeta boravišna dozvola, te bi uskoro trebao biti deportovan u BiH gdje ga čeka 15 godina i pet mjeseci zatvora.

Pobrić je trenutno u pritvoru imigracijskog centra u Kanadi, te njegov zahtjev za puštanje je odbijen jer postoji sumnja da se neće pojaviti na dan deportacije.

Gary Hansen, advokat osuđenog, tvrdi kako Pobrić poštuje kanadske zakone i pravila, te se ponaša u skladu s njima.

Elvir Pobrić, pak, tvrdi da je nevin, te da je nepravedno osuđen u Bosni i Hercegovini.

Sljedeće saslušanje oko deportacije u BiH zakazano je za 29. mart 2010. godine.