BiH
0

Kampanja "Zagrljaj podrške" ostvarila značajne efekte, a starta istoimeni projekt

FENA
Kampanja “Zagrljaj podrške”, koja je imala za cilj podizanje svijesti javnosti o potrebi ranog dijagnosticiranja karcinoma dojke i prikupljanje sredstava za kupovinu dva mobilna mamografa - za teritoriju FBiH i RS ostvarila je značajne efekte.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom predsjednica Asocijacije za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od karcinoma dojke u BiH Suadeta Bobić istaknula je da se zahvaljujući toj kampanji javno pričalo o karcinomu dojke, te da je umnogome povećan broj mamografskih pregleda. U BiH je formiran i niz novih udruženja za brigu o pacijenticama oboljelim od karcinoma dojke.

Na žiroračunu Asocijacije do 17. januara prikupljeno je 118.767,45 KM, a sredstva su namijenjena za kupovinu dva mobilna mamografa. U taj iznos nisu uračunate obećane donacije pojedinih kompanija iz BiH ni sredstva prikupljena putem humanitarnih telefona kod sva tri bh. telekom operatera.

Načelnica Klinike za onkologiju Kliničkog centra Banja Luka dr. Zdenka Gojković naglasila je da je kampanja “Zagrljaj podrške" u Republici Srpskoj imala dobre efekte u institucijama vlasti. Ona je kazala da je u cijeloj RS pokrenut projekt skrining mamografije kojim će u naredne dvije godine biti obuhvaćene žene starije od 40 godina, te da se radi na formiranju centra za dojku.

Kako je danas instaknuto, u FBiH institucionalno nije mnogo urađeno kako bi se sistemski riješili problemi pacijenata oboljelih od karcinoma dojke. Resorno ministarstvo prošle je godine formiralo Povjerenstvo za onkologiju.

Predsjednica Udruženja “Renesansa” iz Sarajeva Spomenka Hadžić istaknula je da je kampanja “Zagrljaj podrške” završena, ali da od danas starta projekt “Zagrljaj podrške” kojim se prvenstveno žele sistemski riješiti problemi s kojima se susreću svi bh. pacijenti kojima je dijagnosticiran karcinom.

Kampanja “Zagrljaj podrške" trajala je od 1. oktobra do 31. decembra 2007. godine, a organizirali su je Asocijacija udruženja za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od karcinoma dojke BiH i Udruženje onkologa BiH. U okviru kampanje organizirana je izložba .”Zagrljaj podrške", bh. fotografa Zijaha Gafića u kojoj su osim pacijentica i njima bliskih osoba sudjelovale i ličnosti iz bh. javnog života i tako doprinijele kampanji.