BiH
14

Kampanja "Vrištimo za Mostar" je rezultat višegodišnje nepravde

Piše: A. B.
"Vrištimo za Mostar" naziv je javne kampanje koju je u srijedu uvečer predstavilo Udruženje građana "Vrisak", održavši konferenciju za medije u dvorištu porušene kuće Mujage Komadine.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Glavni ciljevi kampanje su pozitivne društvene promjene kroz javnu zagovaračku kampanju za održavanje izbora u Mostaru. Ovaj projekat se odnosi i na zajedničko rješavanje pitanja neuspjelih i nedovršenih projekta poput izgradnje gradske sportske dvorane, obnove kuće Mujage Komadine, "staklene banke", kopa Vihovići i drugih.

Vedran Arapović, predsjednik Udruženja građana "Vrisak", istakao je da je kampanja rezultat nepravde koja se već godinama događa u Mostaru, te se želi podstaći društvena odgovornost i odgovornost svih ključnih faktora u gradu.

"Mostar ne smije biti grad slučaj, jer je Mostar grad ogromnih potencijala i mogućnosti. Ističem da pored političke odgovornosti nadležnih postoji i društvena odgovornost, pri čemu svi trebamo pozitivno djelovati. Smatram da nam je cijela ova situacija postala normalna", kazao je Arapović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ovim povodom Arapović je pozvao sve nevladine organizacije da im se priključe kako bi zajednički istrajali u svemu za bolji Mostaru. Gloria Lujanović, projekt menadžerica kampanje, kazala je kako će se kroz kampanju nastojat probuditi svijest građana o trenutnim problemima u Mostaru.

"Ljudi prvenstveno moraju biti svjesni da se staklena banka, kuća Mujage Komadine i brojni drugi simboli Mostara moraju obnoviti. U tom cilju prvenstevno krećemo s uličnim akcijama, odnosno, kreće poluagresivno uvjeravanje javnosti da u fokusu našeg društvenog života trebaju biti svi problemi grada u kojemu živimo", kazala je Lujanović.