"Glasaću za Srebrenicu"
6

Kampanja uspjela: Osigurano 4.500 novih glasova za izbore

FENA
Kampanja registracije birača za lokalne izbore u Srebrenici uspješno je okončana, saopćila je danas Građanaska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu".

"Prema preliminarnim podacima čija je obrada još u toku, u okviru naše kampanje od 1. juna do 23. augusta, prebivalište u Srebrenici je prijavilo blizu 2.400 građana Srebrenice i BiH.

"Glasaću za Srebrenicu" je uz to identificirala, odnosno došla do i kontaktirala najmanje 2.100 građana Srebrenice s privremenim ličnim kartama i biračkom preferencijom za glasanje u Srebrenici.

Ukupno, u ovom trenutku možemo reći da je naša kampanja osigurala najmanje 4.500 novih glasova za predstojeće izbore u Srebrenici.

Uz postojećih 2.500 birača nesrpske nacionalnosti, koliko ih je imalo prijavljeno prebivalište prije početka kampanje, cijenimo da smo osigurali dovoljan broj glasača da lokalni izbori u Srebrenici budu legitimni.

Odgovornost i odlučnost koju su građani BiH pokazali u sprečavanju sistematskog negiranja genocida u Srebrenici je presedan u historiji ove države i mi se ovim putem želimo zahvaliti u naše ime, uime naših aktivista, studenata i đaka čiji roditelji i rodbina počivaju u Potočarima.

"Ovaj napor smo svi zajedno učinili uime onih koji počivaju u Potočarima i koji su žrtvu za nas i našu budućnost podnijeli bez pogovora", citat je iz saopćenja Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

"Glasaću za Srebrenicu" nikad nije bila kampanja straha nego kampanja nade i vjere da se demokratskim sredstvima, glasovima u skladu s Ustavom i zakonima ove države, može izboriti sigurna i prosperitetna budućnost za koju su oni dali živote, navedeno je također.

Iz Građanske inicijative navode da uime porodica žrtava i povratnika u Srebrenicu koji nisu srpske nacionalnosti zahvaljuju Vladi Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem i Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica te ministru Adilu Osmanoviću za ukazanu pomoć u ovoj kampanji.

Zahvalnost je upućena i vladama te premijerima Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona za usvojene odluke, zakonske i podzakonske akte, koji su omogućili svim registriranim glasačima da zadrže prava koja uživaju u Federaciji BiH, te za svakodnevnu saradnju s članovima ove inicijative.

Zahvalili su također Vladi i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu za finansijsku pomoć kampanji.

Fahrudinu Radončiću, Zlatku Lagumdžiji, Živku Budimiru i Mirsadu Kebi te kompanijama EURO-ASFALT d.o.o. , R&S d.o.o, FOX TRAVEL d.o.o., "FIN CONSULT" d.o.o. i drugim donatorima koji su insistirali na anonimnosti, upućena je iskrena zahvalnost za podršku i finansijsku pomoć Inicijativi, saopćeno je.

Iz Inicijative su zahvalili i onim medijima koji su svakodnevno izvještavali o napretku kampanje, ali i o svakodnevnom kršenju Ustava i zakona BiH te diskriminaciji koju su entitetske institucije vršile nad građanima nesrpske nacionalnosti u Srebrenici.

Grašanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" napominje u saopćenju da se Centralni birački spisak zaključuje 23. augusta, zbog čega od danas više ne može pružati administrativnu, logističku i pravnu pomoć građanima koji žele prijaviti prebivalište u Srebrenici.

Razlog više tome je i što sve promjene prebivališta građana BiH nakon 23. augusta 2012. godine neće uticati na birački spisak za Srebrenicu.

"Pozivamo građane da ne nasjedaju na mogućnost glasanja na takozvanim nepotvrđenim glasačkim listićima jer Izborni zakon BiH jasno navodi da će svi oni koji se prijave nakon isteka roka od 45 dana pred izbore, ostati na biračkom spisku opština u kojima su imali prebivalište prije zaključenja biračkog spiska. Na koncu želimo poručiti da je masovna registracija birača za izbore u RS ideja čije je vrijeme očigledno došlo", navodi se u saopćenju.

Uprkos sistematskim policijskim opstrukcijama, koje uključuju i parapolicijski nadzor, otvoreno zastrašivanje, ugrožavanje privatnog i porodičnog života koji su se odvijali po naredbi entitetskih vlasti, 'Glasaću za Srebrenicu' je pokazala da građani ove zemlje, koji dijele vrijednosti i organizuju se uime tih vrijednosti, mogu promijeniti stvari.

Pred nama je izborna kampanja čiji će najveći izazov biti osiguranje izlaznosti i sprečavanje skoro pa poslovične izborne krađe koju SNSD u ovoj opštini vrši iz jednog izbornog ciklusa u drugi.

"Javnosti i građanima Bosne i Hercegovine obećavamo da ćemo i taj dio posla obaviti s istom posvećenošću i predanošću kojom smo proveli kampanju registracije birača. Naše vrijeme dolazi", citat je iz saopćenja.