FBiH
0

Kampanja upoznavanja vozača sa tehnikom upravljanja motornim vozilima

FENA
JP Direkcija cesta Federacije BiH u cilju poboljšanja sigurnosti prometa, a u saradnji sa auto-moto klubovima BIHAMK Sarajevo i AAMK BiH Mostar počinje realizaciju globalne kampanje upoznavanja vozača sa tehnikom upravljanja motornim vozilima.

Kampanja počinje danas i trajat će do kraja godine, a povod za kampanju je povećanje broja saobraćajnih nesreća u našoj zemlji, kazao je na pres konferenciji u prostorijama JP Direkcija cesta FBiH glavni inžinjer sigurnosti prometa pri JP Direkcija cesta FBiH Reuf Boračić.

S obzirom da sistem osposobljavanja vozača i provedbe vozačkih ispita nije mijenjan 16 godina, te da veliki broj vozača nema potrebno znanje, vještine i navike, osnovna ideja kampanje je izrada brošure u kojoj su na prikladan način prezentirane tehnike vožnje autocestom, preticanje, vožnja u kružnom toku, vožnja noću, tehnika kočenja.

Posebno su prezentirani i pojašnjeni novi prometni znakovi i dopunske table, koji su usvojeni prošle godine, a njih je oko 50, kazao je Boračić.

U okviru kampanje, brošuru će vozači dobijati besplatno prilikom registracije vozila u prostorijama MUP-a, stanicama tehničkog pregleda vozila te u auto-moto klubovima.

Brošura sadrži: pregled vozila prije pokretanja (kontrola tekućine, retrovizora, signalizacije), tehnika kočenja (na uzbrdici, nizbrdici, po mokrom kolovozu, poledici), tehnika vožnje unazad, vožnja u kružnom toku, preticanje, mimoilaženje i prestrojavanje, vožnja autocestom, sistem naplate cestarine na autocestama u FBiH, vožnja noću i u uslovima smanjene vidljivosti, daljinomjer između gradova u BiH kao i između većih gradova u BiH i Evropi te informacije o auto-moto klubu.

Brošura, koja je džepnog formata, je štampana u 400.000 primjeraka i želja nam je da stigne do svakog vozila, poručio je Boračić.

U ukupnom broju saobraćajnih nesreća kao glavni faktor sigurnosti (85 posto) utječe čovjek pogrešnim odlukama i procjenama, neznanjem, umorom, utjecajem alkohola, droga i slično, dok na ostale faktore otpada 15 posto.