Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Kampanja "Suzbijanje zloupotrebe opojnih droga kod maloljetnika u BiH"

FENA
Ministarstvo sigurnosti BiH prva je državna institucija, koja je samostalno pokrenula i finasirala informativnu kampanju "Suzbijanje zloupotrebe opojnih droga kod maloljetnika u BiH".

Ova kampanja, koja traje od 10. januara do kraja februara 2009. godine, sastoji se od spota s porukom "Dalje od zla" i reklame koja promovira pravo na zdrav život, te brošure "Razmisli i odaberi" u kojoj su sadržane sve potrebne informacije o prevenciji, prepoznavanju, prvoj pomoći, liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika, uz adresar zdravstvenih ustanova i komuna, koje se bave tretmanom bolesti ovisnosti o drogama.

Narkomanija ili "neinfektivna epidemija našeg vremena" kako je mnogi nazivaju, najviše ugrožava mladu populaciju.

Mladi ljudi nisu svjesni drame koja nastaje kao posljedica ovisnosti o drogama, jer ovisnost nije samo bolest, već i sociopatološka pojava, koja pogađa njihovu porodicu, prijatelje, školu i društvo u cjelini, te zahtijeva intenzivne mjere prevencije, liječenja i suzbijanja svih oblika zloupotrebe droga.

Spomenuta kampanja je dio Strategije i Akcionog plana nadzora nad opojnim, drogama, suzbijanja i sprječavanja zloupotrebe opojnih droga u BiH od 2009. do 2013. godine, koju provodi Sektor za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i zloupotrebe narkotika Ministarstva sigurnosti BiH.

Kampanju je dobrovoljno podržalo 25 televizijskih i 38 radio stanica s prostora BiH i namijenjena je cjelokupnoj bh. javnosti, s posebnim osvrtom na maloljetne osobe, roditelje, škole, te profesije koje svojim aktivnostima mogu da utiču na kreiranje svijesti pojedinca i društva u cjelini.

Ministarstvo sigurnosti BiH, izražava posebnu zahvalnost svim medijskim kućama i pojedincima koji su podržali ovu informativnu kampanju, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.