BiH
39

Kampanja rušenja predrasuda: "Heroji svakodnevnice" obilježili Međunarodni dan pismenosti

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
I ove godine su povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava 8. septembra, u bosanskohercegovačkim gradovima organizovani info-pultovi u sklopu kampanje "Heroji svakodnevnice".

Dan posvećen pismenosti utemeljio je UNESCO 1967. godine, a za cilj ima skretanje pažnje javnosti na problem nepismenosti koji je nažalost i dalje aktuelan, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Kampanja "Heroji svakodnevnice" je pokrenuta 2011. godine u organizaciji projekta "Podrška obrazovanju odraslih", finansiranog od njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj kojeg u Bosni i Hercegovini implementira GIZ uz podršku partnera, i do danas je srušila brojne predrasude bh. društva o naknadnom sticanju osnovnog obrazovanja, ali i skrenula pažnju na stanje pismenosti u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo, samo u junu 2015. godine registrovano je skoro 2.000 nepismenih osoba. Iako nema pouzdanih podataka, obzirom da rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine nisu objavljeni, izvještaj UNESCO-a ukazuje da bh. društvo ima ozbiljan problem. Prema procjenama iz izvještaja, u bh. gradovima funkcionalno nepismena je čak trećina stanovništva, dok ovaj broj u ruralnim sredinama raste i na 70 posto.

Dosadašnji rezultati kampanje, uključivanje partnera, državnih institucija, ali i konstantno povećanje broja polaznika koji žele dovršiti osnovno obrazovanje jasno ukazuju da postoji potreba za unapređenje ove obrazovne oblasti.

"Slogan kampanje označava proces kojim se želi poručiti da je svaka osoba, koja se pored svojih svakodnevnih obaveza odluči naknadno završiti osnovnu školu, zaista heroj. Brojni su razlozi, od društvenih do onih čisto ekonomskih, zbog kojih svaki pojedinac bh. društva treba podržati ovu kampanju i aktivno se uključiti u nju", kaže Azra Ramić, koordinatorica radne linije pri GIZ-u koja je organizator današnjeg događanja, te nastavlja: "Od 2011. godine do danas je uistinu primjetan porast broja odraslih koji se odlučuju na nastavak osnovnog obrazovanja, ali i sve glasnije rasprave u javnom diskursu o pitanju pismenosti u BiH. S pravom možemo reći da je na rušenje predrasuda dobrim dijelom utjecala i kampanja 'Heroji svakodnevnice', kao i bezrezervna podrška bh. i regionalnih medija koju smo imali sve ove godine".

Dr. Rodney Reviere, vođa projekta "Podrška obrazovanju odraslih", naglašava: "Iako se pismenost često shvata kao podrazumijevajući pojam, riječ je o kompleksnom i dinamičnom konceptu, što radna linija 'Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja' s pažnjom tretira kroz različite segmente – od razvoja alata, osposobljavanja nastavnika koji preuzimju odgovornost za obučavanje odraslih, do uticanja na legislativu koja za cilj ima bolju i olakšanu sprovedivost obrazovanja odraslih".

Ustrajni i aktivni partneri ovog projekta su, pored šest partnerskih škola iz cijele BiH, Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za obrazovanje, kulturu i sport ZDK, organizacija Caritas Švicarske, Leda, Astra, Budi moj prijatelj, Udruženje građana "Heroji svakodnevnice", a od ove godine se "Herojima" na info-štandovima priključio i UNICEF, dajući tako podršku ovom plemenitom projektu.