"122-vaša policija"
0

Kampanja policijskih agencija BiH i EUPM-a

FENA
Policijske agencije BiH i Policijska misija EU (EUPM) pokrenule su danas kampanju jedinstvenog policijskog broja za interventne slučajeve 122, dostupnog u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Nastavak jačanja dvosmjerne komunikacije između građana i policije, kao i promoviranje policijskog broja 122 bit će u fokusu dvomjesečne javne informativne kampanje "122-Vaša policija".

  • Sveobuhvatni cilj kampanje jeste educirati građane o pitanjima odgovornosti policije u BiH, s posebnim osvrtom na nastavak procesa jačanja komunikacije između građana i policije, i promovisanje broja 122, kao jedinstvenog policijskog broja za interventne slučajeve, kazao je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Dragan Mioković.

Domaćin događaja kojim je danas obilježen zvanični početak kampanje bio je MUP Kantona Sarajevo.

Kampanju su zvanično pokrenuli komesar policije Kantona Sarajevo Himzo Selimović, direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić i direktor policije Republike Srpske Uroš Pena.

Naglašeno je da se ova dvomjesečna kampanja provodi radi povećanja povjerenja građana u policiju te je izražena nada da će kampanja ohrabriti građane na još veći stepen saradnje s policijom.

U sklopu kampanje organizirat će se brojni interaktivni i edukativni događaji čiji je cilj zbližavanje policije i građana kao dijela procesa modernizacije policijskog rada u BiH. Bit će organiziran policijski karavan koji obuhvata manifestacije u 12 gradova širom BiH, na kojem će učestvovati policija i građani te okrugli stolovi na kojima će se diskutirati o aktuelnim temama, kao što su maloljetnička delikvencija, zloupotreba droga itd.

Građani će biti informirani o kampanji putem džambo plakata postavljenih u cijeloj BiH, info-letaka i brošura, koje će se građanima distribuirati putem BH pošte, kao i drugog promotivnog materijala, novinskih oglasa, TV i radiospotovi i oglašavanje u kinima.

Kampanja će se afirmirati i kroz TV emisije poput "Odgovorite ljudima" na FTV-u, "Heroji i fenomeni" na RTRS-u, "Zabranjeni forum" na PINK-u BiH i "BH Klub-Vaša policija" na BHT-u.