Mostar
0

Kampanja podizanja svijesti o tumoru limfnog sistema

FENA
Udruga „Zagrljaj“ danas je u dvosatnom programu na Španskom trgu u Mostaru organizirala kampanju podizanja svijesti o limfomu – tumoru limfnog sistema.

Kampanja je počela 15. septembra u Sarajevu, obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o ovoj opakoj bolesti.

Volonteri i djeca iz Osnovne škole "Bartola Kašića" iz Rodoča kod Mostara ovom su prilikom bili obučeni u kostime osmišljene po uzoru na bajku o Snjeguljici i sedam patuljaka, kao metafora za sedam simptoma limfoma (temperatura, svrbež, znojenje, limfni čvorovi, kašalj, gubitak težine i umor), a pridružile su im se i mostarske mažoretkinje.

Internist subspecijalist hematolog SKB-a Mostar Nada Škobić Bovan, koja se tokom kampanje našla u ulozi stručnoga savjetnika, objasnila je da je edukacija o ovoj bolesti od ključnog značaja za njezino rano otkrivanje, jer su i šanse za izlječenje, zahvaljujući suvremenim terapijskim opcijama, najveće, a u nekim slučajevima i potpune, ako se bolest otkrije na vrijeme.

Po njezinim riječima, jako je bitno da i doktori porodične medicine znaju procijeniti dali pacijenta treba uputiti hematologu, jer je važno da se pacijenti jave na pravo mjesto.

Dr. Škobić je dodala da izlječenje ovisi od stadija bolesti, histološkoga nalaza i vrstama liječenja, odnosno da li je riječ o indolentnim limfomima koji sporo napreduju ili je pak riječ o agresivnim kada za pacijenta nema spasa.

Po riječima predsjednika Udruge "Zagrljaj" i organizatora kampanje Olivera Šunjića, koji je i sam obolio prije šest godina od hočkinoga lomfoma, kazao je kako je cilj kampanje proširiti svijest o limfomu među građanima te naučiti ih kako mogu prepoznati njegove simptome.

Udruga Zagrljaj je utemeljena ove godine i broji otprilike pedesetak članova među kojima su oboljeli, članovi njihovih porodica te doktori.

Za sve one koji su se s ovom bolesti već susreli ili su u neposrednom kontaktu s oboljelima, a žele podijeliti iskustva i steći nova, mogu se javiti predsjedniku Udruge Oliveru Šunjiću na broj telefon 063 319 385.

Organizatori kampanje ističu da veliki postotak stanovništva u BiH nikada nije čulo za limfom ili ne zna da se radi o kancerogenom oboljenju, dok Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se godišnje u našoj zemlji dijagnosticira oko 270 novooboljelih, nerijetko u poodmakloj fazi bolesti.