MUP KS
0

Kampanja "Pazi kako voziš!" za veću sigurnost na cestama

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Federalno ministarstvo unutarnjih poslova (FMUP) pokrenulo je 1. decembra kampanju "Pazi kako voziš", a koju će u dva mjeseca implementirati kantonalna ministarstva unutarnjih poslova.

Tim povodom danas je u MUP-u KS-a održana konferencija za medije na kojoj je istaknuta važnost ove kampanje.

"U odnosu na devet mjeseci 2007., kada je u KS-u zabilježeno 5.989 saobraćajnih nesreća, u devet mjeseci 2008. taj broj je porastao i iznosi 6.815 nesreća. Iako je u 2008. zabilježen pad broja povrijeđenih, teško povrijeđenih i poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama, mi ovu kampanju smatramo neophodnom za poboljšanje sigurnosti na cestama", izjavio je medijima komandir Jedinice za saobraćaj MUP-a KS-a Nusret Selimović.

Ciljevi kampanje su smanjenje broja žrtava i povrijeđenih osoba te smanjenje materijalne štete. Kampanja obuhvata emitiranje promotivnih televizijskih i radijskih spotova te edukaciju učenika u osnovnim školama i građana putem javnih tribina.

"Službenici MUP-a KS-a provodit će i represivne mjere. U toku je postavljanje stacionarnog radara s kamerom u ulici Zmaja od Bosne, kod Ekonomske škole, gdje se u zadnje vrijeme zbog neprilagođene brzine sve češće događaju nezgode", kazao je inspektor za saobraćaj Željko Klisura.

Policija će na području KS-a postaviti još najmanje tri radara s kamerom, a u pripremi je još pet lokacija za postavljanje ove opreme.

Iz MUP-a KS-a apeliraju na sve vozače da prilagode brzinu znakovima i stanju na putu da bi zaštitili sebe i ostale učesnike u saobraćaju.