BiH
0

Kampanja "Ne kucaj da se ne bi zakucao" ukazuje na opasnosti kojima su izloženi učesnici u saobraćaju

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kampanja "Ne kucaj da se ne bi zakucao", koja je počela 1. maja, a završava 31. maja, ukazuje na opasnosti kojima su izloženi učesnici u saobraćaju, posebno oni koji koriste mobilne telefone dok su za volanom.

Riječ je o kampanji koju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za sigurnost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija m:tel, kao partner ove akcije, a današnja simulacija na platou ispred Narodnog pozorišta RS otkriva o kakvoj se kampanji zapravo radi.

Prema podacima Agencije za sigurnost saobraćaja, u 2014. godini došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2013. godinu. Međutim, tokom prva tri mjeseca ove godine došlo je do povećanja broja saobraćajnih nesreća na putevima u RS, tačnije smrtno je stradalo 35 osoba, što je znatno više u odnosu na 21 poginulu osobu u istom periodu prošle godine, a istraživanja u oblasti sigurnosti saobraćaja ukazuju na to da je blizu 25 posto saobraćajnih nezgoda prouzrokovano nepažnjom vozača.

Iz Agencije za sigurnost saobraćaja kažu i da se svaka peta saobraćajna nesreća može povezati sa upotrebom mobilnog telefona. Kada se to poveže sa informacijom da za ispisivanje jedne poruke u prosjeku trebaju 23 sekunde ili za pretraživanje imenika šest sekundi, te da pri brzini od 50 km/h vozilo pređe 14 metara, dolazi se do podatka da je pažnja vozača smanjena tokom najmanje 70 metara. Iako nije poznat precizan broj vozača koji koriste telefon tokom vožnje, neka istraživanja ukazuju na to da više od 65 procenata ljudi za volanom posegne za svojim mobilnim aparatom, a spominju se i brojke do čak 80 posto.