Akcija u gradova u BiH
39

Kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom je danas sa početkom u 12:30 u 18 bh. gradova u okviru javne kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ upoznalo građane sa njihovim pravom da se žale na netačno izvještavanje medija.

Volonteri Omladinske novinske asocijacije su organizovatli info-pultove u gradovima, na ovaj način su se građani mogli upoznati sa svojim pravom da reaguju na neistinito izvještavanje medija i Kodeksom za štampane i online medije u bih.

"Saznajte koja su vaša prava kada su mediji u pitanju, koje su opasnosti od govora mržnje, huškanja i diskriminacije i na koji način vi možete doprinijeti da ovakav govor nestane iz javne komunikacije!“, bila je jedna od poruka ove kampanje, koja je imala veliki uspjeh, jer je privukla veliki broj građana i predstavnika medija, kojima je ova kampanja bila i namjenjena.

Volonteri Omladinske novinske asocijacije su na info pultovima podjelili promotivne materijale Vijeća za štampu, te prolaznicima pojasnili žalbenu proceduru.

Javna kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ održana je u Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Doboju, Doboj Istoku, Foči, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Sarajevu, Šamcu, Širokom Brijegu, Visokom, Tuzli i Zenici.