BiH
141

Kamočaji o ostavci u KO SDP: Nismo uspjeli, koštala nas je rasparčanost ljevice

Klix.ba
Igor Kamočaji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Kamočaji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je sinoć podnio ostavku na funkciju predsjednika KO SDP-a Sarajevo Igor Kamočaji danas je objasnio zašto se odlučio na taj čin.

Zahvalivši se svim simpatizerima, aktivistima i članovima SDP-a BiH koji su bili uz SDP, kao i svojim drugaricama i drugovima koji su stali na liste i u ne tako povoljnim trenucima po Partiju i ljevicu općenito, poručio je da je nažalost mnogo razloga zašto nisu uspjeli u svojim ciljevima, ali da to nikog ne amnestira niti od lične niti od kolektivne odgovornosti.

"Kao predsjednik Kantonalne organizacije ispoštovao sam naš Zaključak donesen prije formiranja kandidatskih lista, a koji je pozivao sve istaknute članove KO SDP BiH Sarajevo da se kandiduju i pomognu SDP-u. Mnogi su se oglušili na to, ali to je njihova odluka i njihovo pravo", smatra Kamočaji.

Dodao je da je SDP prije nešto više od godinu dana počeo proces demokratizacije i time učinio iskorak na bh. političkoj sceni sistemom jedan član jedan glas.

"I sam sam na taj način izabran, sa 90 posto glasova, i time sam se obavezao biti predvodnikom svoje organizacije, voditi je i prvi preuzimati odgovornost". naveo je u saopćenju za javnost i istakao: "Činjenica je da nismo uspjeli, ali je činjenica i to da nas je između ostalog najviše koštala rasparčanost ljevice te nemogućnost odlučnog suočavanja sa problemima, prevazilaženje sujeta te stavljanje ličnih interesa po strani, a sve u cilju postizanja rezultata važnih za naš grad, naše građane i opće dobro".

Odatle je i došla njegova odluka da podnese ostavku i prepusti vodstvo kantonalne organizacije nekom novom rukovodstvu koje će članovi ponovo birati.

"Svojim drugovima koji su izabrani želim da budu oštra, časna i dostojanstvena opozicija svim lošim odlukama, ali i glas običnih građana u organima odlučivanja. Hvala im što su ostali uz SDP, što se nisu prodali ili promijenili dres. Kanton Sarajevo, a naročito četiri gradske općine, trebaju biti nauk liderima ljevice", naveo je Kamočaji koji ostaje član SDP-a BiH.