BiH
81

Kamerom kroz historijske događaje: Otvorena izložba Darka Zabuša u Tuzli

Piše: D. Brkić
(Foto: D. Brkić/D. Zabuš)
U prisustvu velikog broja posjetilaca, u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli otvorena je Druga samostalna, a ukupno peta izložba dokumentarne fotografije Klixovog fotografa Darka Zabuša.

Izloženo je tridesetak njegovih radova nastalih posljednjih godina, najčešće u dramatičnim i za državu BiH historijski važnim događajima. Među ostalim, izložene su fotografije poplava u Posavini, klizišta u okolini Tuzle, februarskih protesta i paljevina, blistavih trenutaka sporta i bh. kinematografije, ali i sumorne zbilje zabilježene u izbjegličkim centrima, na dženazama u Srebrenici i drugdje.

Uvodnu riječ dao je direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović, dok je prigodnu besjedu o Darku Zabušu i njegovom profesionalnom angažmanu održao veteran bh. novinarstva Miroslav Petrović. Podsjetio je na staru izreku o iveru koji ne pada daleko od stabla, ilustrujući time porodičnu tradiciju koju Darko Zabuš nastavlja nakon prerane smrti oca Slavka Zabuša, uglednom tuzlanskog fotografa iz perioda osamdesetih i devedesetih godina.

Petrović je podsjetio na misao jednog od autoriteta novinske fotografije s prostora bivše zajedničke države, Beograđanina češkog porijekla, Tomislava Peterneka, koji je rekao: "Svaka je fotografija umjetnost, ali pod uslovom da fotoaparat u ruci drži umjetnik!"

"Kada su fotografije Darka Zabuša u pitanju, dileme svakako nema. One su prva klasa i nesporno se mnogima može priznati i likovna vrijednost. Po Darku se prepoznaju fotografije ili se po fotografijama otkriva Darko. Svaka je nova, sjajna priča, ispripovijedana na temelju dobro izbalansiranog 'govora' svjetla, boja i kontrasta. Čak i kada za temu imaju tamnu stranu života i naše svakodnevnice, fotografije izazivaju respekt", rekao je Petrović, završivši riječima da "dobra fotografija govori više od hiljade riječi, a to na snimcima Darka Zabuša dobija apsolutnu potvrdu".

Darko Zabuš se, inače, fotografijom počeo baviti 1999. godine u sarajevskim "Večernjim novinama", gdje je svojevremeno radio i njegov otac Slavko Zabuš. Potom je prešao u tuzlanski "Front slobode", gdje je ostao dok list nije ugašen. Fotografije su mu objavljivane u najpoznatijim štampanim i elektronskim medijima u regiji, a mjesto su nalazile i na stranicama "Washington Posta". Trenutno je najangažovaniji kao saradnik portala Klix.ba i regionalne fotografske i video agencije Pixsell iz Zagreba.

Ova izložba ostaje otvorena do 20. jula.