Podsjetnik na genocid u Srebrenici
0

"Kameni spavač" ispred zgrade UN-a u Ženevi

Sarajevo-x.com
Ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Ženevi Emina Kečo-Isaković učestvovala je 15. novembra 2010. godine na svečanoj ceremoniji otkrivanja spomen-obilježja "Kameni spavač" na platou ispred zgrade UN-a u Ženevi.

Ceremoniji održanoj na godišnjicu usvajanja Rezolucije UN-a br. 53/35 prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj Konfederaciji Jakob Finci.

Spomen-obilježje "Kameni spavač", granitnu stijenu visine 1,8 metara dovezenu iz BiH, gradu Ženevi poklonilo je Kulturno udruženje Bošnjaka u Ženevi. Na spomen-obilježju je ispisano: Bosna i Hercegovina 1992.-1995. Srebrenica 11. juli 1995.

Cilj je da spomen-obilježje, postavljeno na mjestu gdje su tokom ratnih godina održavane demonstracije, bude podsjetnik na ratna dešavanja u BiH i genocid u Srebrenici, UN-ovo priznanje krivice (Rezolucija 53/35, od 15. novembra 1999. godine) za uništavanje Srebrenice kao UN-ove zaštićene zone (Rezolucija br. 819, od 17. aprila 1993. godine), te da postane mjesto održavanja časova historije.

Čast otkrivanja spomen-obilježja pripala je ministru u Vladi grada Ženeve i bivšem gradonačelniku Ženeve Rémyu Paganiju i djeci porijeklom iz BiH koja žive u Ženevi. Tokom ceremonije izražena je posebna zahvalnost bivšem gradonačelniku Ženeve Rémyu Paganiju koji se, poslije učešća na Maršu mira 2009. godine i obilaska Memorijalnog centra u Potočarima, posebno zauzeo za ovaj projekat i omogućio da on ugleda svjetlo dana.

Prisutnima na ceremoniji su se obratili ambasadorica Kečo-Isaković, ministar Pagani, predsjednik Kulturnog udruženja Bošnjaka u Ženevi Esad Salihi i ambasador Švicarske Konfederacije pri UN-u u Ženevi Jürg Lauber. Ceremoniji su prisustvovali i gradonačelnica Ženeve Sandrine Salerno, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj Ibrahim ef. Husanović, te brojni predstavnici diplomatskog kora, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija iz Ženeve i drugi prijatelji BiH.