BiH
0

Kakva je uloga Parlamenta kada se ključne reforme dogovaraju između stranaka?

Sarajevo-x.com
Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope koje predvodi Doris Pack. Članovi su naglasili kako se ključne reforme dogovaraju izvan najvišeg zakonodovnog tijela i to među stranačkim liderima.

Danas su se članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope koje predvodi Doris Pack.

Razgovarajući o uvjetima koje Bosna i Hercegovina još nije ispunila kako bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, predsjedavajući Predstavničkog doma, Milorad Živković naglasio je da ne postoji nijedna obaveza koju nije ispunila Parlamentarna skupština BiH.

Naime, kako je danas istaknuto, ključne reforme dogovaraju se izvan najvišeg zakonodavnog tijela, između lidera političkih parija i u najčešće u parlament stižu kao usaglašeni projekti, bez velikih mogućnosti promjena zbog čega se postavlja pitanje položaja parlamenta u procesu ključnih reformi.

Kad je riječ o reformi policije i mogućnosti ispunjenja ovog uvjeta do zadanog roka, čelnici Parlamentrane skupštine BiH izrazili su optimizam jer, rečeno je danas, spremni su podržati dokument koji dostavi Vijeće ministara BiH što bi predstavljalo pozitivnu poruku Evropi.