BiH
22

Kakva je sudbina penzionog sistema FBiH: Vlada planira preuzeti vraćanje kamata na kredit od 63,7 miliona KM

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH planira iz budžeta isplaćivati kamate na kredit od 63,7 miliona KM kojim se planira osigurati isplata penzija u entitetu do kraja godine. S obzirom na iskustva RS-a s komercijalnim kreditima s pravom se postavlja pitanje da li će ovo zaduživanje dovesti do toga da se isplata penzija prebaci na nelikvidni budžet Federacije BiH.

Kako nam je kazao direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić, manji bh. entitet je jedno izvjesno vrijeme u skladu sa zakonskim mogućnostima koristio revolving kredit u visini do 44 miliona KM.

"Taj okvirni kredit je korišten na mjesečnom nivou u zavisnosti od visine nedostajućih sredstava za isplatu penzija u što kraćem roku, odnosno u nekoliko dana", kazao je Milić.

Dodao je da su sredstva u potrebnom iznosu povlačena od komercijalnih banaka na dan početka isplate penzija i vraćana odmah iz svakodnevnih priliva po osnovu doprinosa, a najkasnije do početka isplate naredne penzije.

"Na ovaj način isplata penzija je skraćivana na maksimalno sedam dana za sve korisnike prava u zemlji i inozemstvu. Izmjenom sistemskih zakona i prelaskom na trezorski sistem poslovanja Fonda, prestala je potreba za korištenjem bilo kakvih kredita za ubrzanje isplate penzija za sve korisnike prava", rekao je Milić.

Podsjetio je da na trezorskom sistemu poslovanja u okruženju pored RS-a posluju i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Fond PIO Crne Gore, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije i Fond PIO Makedonije.

Ubrzo nakon zaduživanja kod komercijalnih banaka, isplata penzija u RS-u stavljena je na teret Vlade RS-a, odnosno budžeta. Do ovoga je dovela smanjena uplata doprinosa, a dodatno opterećenje stvorili su i krediti.

Sličan scenarij danas imamo u Federaciji BiH s obzirom na to da je Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje odobren kredit od 63,7 miliona KM kojim bi se trebalo osigurati redovno isplaćivanje penzija do kraja ove godine. Iz Zavoda upozoravaju da institucije samo dobijaju na vremenu te da nije riječ ni o kakvom poklonu nego kreditu koji će se morati vraćati.

Penzioneri u Federaciji BiH protive se dizanju kredita za isplatu penzija ističući kako ovo nije rješenje koje će dovesti do stablizacije penzionog fonda.

Penzionerima prihvatljiv prijedlog Vlade Federacije BiH

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao je za Klix.ba kako bi trezorski sistem poslovanja bio siguran za penzionera s obzirom na to da bi se osigurala sredstva predviđena iz budžeta.

"To je moguće tek kada se usvoji novi zakon. Tako bi se poboljšalo stanje jer bi Vlada FBiH namirivala nedostajuća sredstva", rekao je Rapa.

On je dodao da su nerijetko organi izvršne vlasti rješavale svoje probleme na teret penzionera tako da su oni u strahu da se to ovaj put ne bi desilo.

"Ako bi uzeli kredite i ako bi se kamate isplaćivale iz budžeta Federacije BiH, kako je bilo govora, za nas taj kredit ne bi bio kritičan", kazao je Rapa.

Rapa je istakao da je to bila informacija koju su dobili od ministra za rad i socijalnu politiku FBiH Veska Drljače.

S obzirom na trenutno stanje u finansijama Federacije BiH s pravom se postavlja pitanje kako bi se ovakav potez odrazio na ekonomsku stabilnost entiteta.

Tim povodom razgovarali smo i s ekonomskim analitičarem Zoranom Pavlovićem koji je kazao kako prelazak na trezorski sistem isplata ima i dobrih i loših strana.

Situacija s penzionim sistemom u RS-u specifična u svijetu

"Dobra strana je što će sva sredstva koja ulaze u budžet morati da se koriste po prioritetima. Ako su penzije taj prioritet penzioneri će biti u boljoj poziciji", rekao je Pavlović.

Sa druge strane, upozorio je da u trenutnom sistemu imamo dva subjekta i to vladu i fond, što otvara mogućnost dvostrukog zaduživanja, što prelaskom na trezorski sistem neće biti moguće.

"Prednost za budžetske korisnike je da sva sredstva koja se prikupljaju u toku mjeseca mogu da se koriste prema potrebama i prioritetima iz budžeta, a da se problem rješava u posljednjih deset dana mjeseca, odnosno početkom sljedećeg, to jeste da se prikupe sredstva za isplatu penzija", kazao je Pavlović.

Republika Srpska je prenošenjem penzionog fonda na budžet dobila specifičnu situaciju koja nije uobičajena u svijetu.

"Penzioni fondovi su nezavisne institucije koje imaju zadatak da ta sredstva koja prikupljaju tokom mjeseca produktivno ulažu kako bi osigurali povećanje supstance. To kod nas nije slučaj jer je fond čista administracija koja samo evidentira penzionere i raspoređuje kome i kada koliko pripada", rekao je Pavlović.

Kako kaže, penzije se isplaćuju na dva osnova. Prvi je generacijska solidarnost, gdje oni koji danas rade uplaćuju u fond, a iz njega se isplaćuju penzije.

"U Jugoslaviji je taj isti sistem bio prisutan, ali je odnos zaposlenih u odnosu na penzionere bio 2,5 do 3 naprema 1. Mi smo danas doveli naš poslovni ambijent zahvaljujući sposobnosti naših vlada unazad deset godina, tako da smo najsiromašnija zemlja", rekao je Pavlović.

Zaključio je da je odnos jedan nezaposlen-jedan zaposlen-jedan penzioner nešto što je usud u kojem mi danas živimo.

"I to zahvaljujući činjenici da su naša resorna ministarstva, entitetske vlade pa i vlast na nivou BiH uglavnom okupirane svojim benificijama i koristima, a ne brigom o sitnom i jadnom stanovniku BiH", rekao je Pavlović.