Zasjedala komisija
0

Kako su trošena donatorska sredstva?

FENA
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Na danas održanoj sjednici Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, razmatran je dopis Kemala Kozarića, guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Nakon razmatranja, donesen je zaključak kojim se obavezuje Centralna banka BiH, na čelu s guvernerom, da dostavi informacije u vezi s doniranim sredstvima koje je BiH dobila od 1997. godine do danas.

Također, zadužuje se Centralna banka BiH da dostavi informacije o stanju i broju računa u stranim bankama, koji su otvoreni preko Centralne banke BiH, kao i količinama novca koji su evidentirani na tim računima za period kada je formirana Centralna banka BiH do danas.

Zaključeno je da Centralna banka BiH dostavi i informacije o tome ko je pravni nasljednik Narodne banke BiH i gdje je arhiva kako bi se utvrdili iznosi donatorskih sredstava od 1996. godine do dana osnivanja Centralne banke, 1997. godine.

Članovi Istražne komisije su razmatrali dopise veleposlanika Španjolske Alejandra Alvargonzalea i veleposlanika i šefa delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisa Kourkulasa, te s tim u vezi dopisa Istražnog povjerenstva upućenog Direkciji za evropske integracije i Ministarstvu financija i trezora BiH i odgovora Direkcije za evropske integracije i Ministarstva financija i trezora BiH.

Zaključeno je da ambasador Španije Alejandro Alvarogonzalea i ambasador i šef delegacije Evropske komisije BiH Dimitris Kourkulas ponovno dostave dopise u kojima će biti sadržane informacije u vezi s doniranim sredstvima.

Također, nakon razmatranja dopisa Jurija Afanasijeva, rezidentnog koordinatora UN-a BiH, zaključeno je da Jurij Afanasijev ponovno dostavi dopis sa informacijama o doniranim sredstvima.

Tokom današnje sjednice istaknuto je kako 265 upućenih dopisa u vezi s prikupljanjem informacija o doniranim sredstvima, zbog neadekvatnih adresa, nije dostavljeno institucijama kojima su bili upućeni.

Donesen je zaključak kako je potrebno da se te institucije ponovno pozovu putem javnog poziva da dostave informacije o doniranim sredstvima.

Također je odlučeno da, ukoliko se institucije ne odazovu na javni poziv, da se nazivi tih institucija pošalju SIPA-i, a u cilju prikupljanja relevantnih informacija o doniranim sredstvima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.