BiH
2

Kako su i šta radila predstavništva RS u svijetu tokom 2014. godine?

Piše: G. D.
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Predstavništva RS u svijetu, njih osam (Grčka, Izrael, Rusija, SAD, Srbija, Austrija, Belgija i Njemačka), raspolagale su prošle godine sa budžetom od 4.030.000 maraka. I dok opozicija u RS neprestano osporava rad ovih predstavništava, tvrdeći da ona samo nepotrebno troše pare građana RS-a, u vlasti smatraju da je njihov rad u potpunosti opravdan.

Predstavništvo RS u Izraelu, koje je građane RS prošle godine koštalo 350.000 maraka, učestvovalo je u organizaciji posjete ambasadora Izraela za BiH, ali i u učestvovanju Turističke organizacije RS na sajmu u Tel Avivu. Iako vlast tvrdi da je ovo predstavništvo na diplomatskom polju uradilo mnogo posla, još uvijek nije jasno šta je konkretno urađeno. S druge strane, teško je povjerovati da je na pomenutom sajmu, kako tvrde u Vladi RS, štand TORS-a bio među najposjećenijim.

Za 590.000 maraka Predstavništvo u Washingtonu i ne može da se pohvali nekim velikim poslom. Oni su, kako je saopšteno, obavijestili članove američkog Kongresa u stanju u RS i organizovali su posjetu premijerke Željke Cvijanović Sjedinjenim Američkim Državama. Također, organizovali su i posjetu RS bivšeg kongresmena SAD i lobiste Boba Mequana.

Predstavništvo RS u Solunu dostavilo je u Zvornik nakon majskih poplava 20 tona namirnica, pitke vode i sredstava za higijenu, a u RS je iz Grčke stigao i jedan doktorski tim. Nakon poplava među prvima je reagovalo i predstavništvo u Moskvi, za čiji je rad prošle godine izdvojeno 650.000 maraka, a koje je poslalo 37,9 tona robe i opreme.

Austrijsko predstavništvo je već 16. maja dostavilo prvi šleper humanitarne pomoći, a tokom dvije sedmice u RS je upućeno više od 30 kontigenata pomoći, koja je otišla u Bijeljinu, Doboj, Bosanski Šamac, Derventu, Modriču, Srbac, Banja Luku, Šekoviće i Zvornik.

I iz Njemačke je, posredstvom tamošnjeg predstavništva, upućeno više od 60 kontigenata pomoći, a iz Fonda za dijasporu obezbijeđeno je 25.000 eura na račun Ministarstva finansija RS.

Predstavništvo RS u Beogradu, za čiji je rad u 2014. godini izdvojeno 595.000 KM, pomoglo je da se u RS dopremi 10 tona pomoći nakon poplava od porodice Karađorđević.

Prošle godine, kao i prethodnih, organizovana je manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", a preko Predstavništva su ostvarena prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite za 1.659 korisnika iz RS koji žive u Srbiji.