Tribina
0

Kako spasiti naše šume?

FENA
Bosna i Hercegovina je jedna od najljepših zemalja u svijetu s aspekta šumarstva, jer su bh. šume bogate biodiverzitetom, a posebno kada je riječ o prekrivenosti površine naše zemlje, rečeno je u četvrtak na tribini pod nazivom "Kako spasiti naše šume" održanoj u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Prema nekim statistikama, BiH ima 53 posto površine pod šumama i nalazi se na trećem mjestu u Evropi, iza Finske i Norveške, ali po drvetu i zalihama drveta koje ima šuma u sebi ona se nalazi na 22. mjestu u Evropi, kazao je predavač dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Faruk Mekić.

Prof. Mekić je naglasio kako su "bh. šume preživjele u zadnje vrijeme dosta teških vremena i došlo je do devastacije usljed ratnog stanja".

Za vrijeme rata najviše su otećene šume oko Sarajeva, jer u toku zimskih dana kada nije bilo nafte i drugih energenata sjekla se šuma na Igmanu i oko njega i unosila u Sarajevo, a stradale su šume i oko Višegrada kada su paljene kako bi se ljudi koji su se sklanjali u njih istjerali na čistinu, kazao je prof. Mekić.

Privatne šume su više devastirane nego državne a naš je zadatak sačuvati ih jer želimo spasiti naše šume, a posebno promovirati Igman i Bjelašnicu kao ekološki centar Evrope, dodao je.

Prof. Mekić je kazao kako je jela kao vrsta drveta među najugroženijim vrstama kod nas, naglasivši kako se ona smatra mimozom naših šuma i najosjetljivija je vrsta.

Historija je pokazala da s nestankom šuma nestaju narodi na tome prostoru. S uništavanjem šume raspada se čitav ekosistem i nestaju neke biljne i životinske vrste, kazao je prof. Mekić, dodajući da što prije treba donijeti odluku o pošumljavanju kako bismo spasili šume.