BiH
5

Kako se u toplim danima zaštititi od bolesti prenosivih hranom

Klix.ba
Na osnovu detaljne analize izvještaja institucija javnog zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH, regionalnih i kantonalnih zavoda o registrovanim oboljenjima ljudi porijeklom iz hrane u periodu od 01. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine, najčešće izolovani uzročnici trovanja hranom su bakterije Salmonella, Stapylococcus aureus i Escherichia coli, čije je prisustvo utvrđivano u hrani, kao i kod osoblja (kliconoša) koje je u neposrednom kontaktu sa hranom.

Rastu i razmnožavanju bakterija koje mogu kontaminirati hranu, što povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane, posebno pogoduju visoke temperature zraka u proljetnom i ljetnom periodu.

Pored subjekata u poslovanju sa hranom, koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom, istaknuto je u saopćenju za javnost Agencije za sigurnost hrane BiH.

Preporuke iz Agencije

Kako bi se zaštitili od bolesti čiji je uzrok/put prijenosa hrane, potrošačima iz Agencije preporučuju da se u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane pridržavaju sljedećih pravila:

Održavajte čistoću (Perite ruke prije nego što počnete pripremati hranu i često tokom same pripreme, perite i dezinfikujte sve površine i pribor koji se koriste tokom pripreme hrane, zaštitite kuhinjske površine i hranu od insekata, glodara i drugih životinja).

Odvojite sirovo od kuhanog (Odvojite sirovo meso, perad i morsku hranu od drugih vrsta hrane, koristite odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za rezanje, prilikom obrade sirove hrane, čuvajte hranu u zatvorenim posudama da biste spriječili kontakt između sirove i već pripremljene hrane).

Skuhajte u potpunosti (Temeljito kuhajte hranu, naročito meso, perad, jaja i morsku hranu, hranu kao što su supe i gulaši zagrijte do ključanja pri tome osiguravajući da je temperatura dostigla 70º C. Što se tiče mesa i peradi, osigurajte da su sokovi providni, a ne ružičasti. Upotreba termometra bi bila idealna, skuhanu hranu podgrijavajte temeljito).

Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama (Ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata, odmah stavite u frižider svu kuhanu i kvarljivu hranu, po mogućnosti ispod 5°C, održavajte kuhanu hranu vrelom, preko 60°C, prije serviranja, ne ostavljajte hranu da dugo stoji, čak ni u frižideru, ne otapajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi).

Temeljito operite voće i povrće

Koristite sigurnu vodu i sirove namirnice (Koristite sigurnu vodu ili je pročistite da bi bila sigurna, izaberite svježe namirnice, izaberite hranu koja je termički obrađena radi sigurnosti, kao što je pasterizovano mlijeko, temeljito operite svježe voće i povrće, naročito ako ih imate namjeru jesti sirove, ne koristite hranu nakon isteka roka trajanja).

Agencija za sigurnost hrane BiH prati sva zbivanja u ovoj oblasti, kako u zemlji, tako i u okruženju i šire, te u saradnji sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama preduzima odgovarajuće preventivne mjere u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.