BiH
0

Kako se u mijenja mišljenje članova odbora NSRS-a?

Piše: G. D.
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Nakon što su članovi skupštinskog odbora za praćenje stanja u oblasti Fonda PIO glasali da se iz skupštinske procedure povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, nakon 15 minuta su promijenili mišljenje, pa se Nacrt zakona ponovo našao pred poslanicima.

Predstavnici penzionera u resornom odboru, narodni poslanik Ilija Stevančević, predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj i predsjednik prijedorskog Udruženja penzionera Slobodan Brdar prvobitno su zatražili da se pomenuti Nacrt izbaci iz skupštinske procedure, a potom je hitno održana nova sjednica Odbora na kojoj su promijenili svoju odluku, uz obrazloženje da ih je neko nazvao i uvjerio da promijene mišljenje.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je ovo svojevrsni skandal u kojem je neprimjereno da Vlada RS na neprimjeren način mijenja odluke skupštinskih odbora.

"Ovo je znak da ova Vlada RS upravlja Narodnom skupštinom i njenim tijelima. Piramida vlasti i vrijednosti ovdje je okrenuta naopako. Izvršna vlast komanduje zakonodavnoj, zakonodavna sluša izvršnu. To se do sada nije deševalo ili se dešavalo u manjem obimu, a ovo je sramota", istakao je Stevandić.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović istakao je da su pomenuti predstavnici penzionerske populacije ovim činom pokazali da im uopće nije stalo do penzionera.

"Na prvoj sjednici su govorili kako je interes penzionera da ne prođe Nacrt zakona o doprinosima, kako im je dosta Vlade RS i ministra finansija koji radi protiv penzionera, a onda su nakon 15 minuta promijenili mišljenje. Neprihvatljivo je da skupštinska većina i vladajuća koalicija prihvate takvu vrstu nasilja u NSRS, koja je nezabilježena", kazao je Borenović

Ilija Stevančević je rekao da niko nije vršio pritisak na Odbor i da je odluka donesena samosvjesno, dodajući da Zakon treba ići u javnu raspravu.

"Fondu PIO će nedostajati 15-20 miliona maraka, a sadašnji dug je veći od 50 miliona KM. Ovime se dodatno otežava sektoru zdravstva i ne vidim kako će ovakvo stanje u zdravstvu biti riješeno. Ako Vlada misli da je dobar put onaj na kojem se smanjuju doprinosi, a dižu krediti, onda moram reći da neću podržati takav stav. Zašto niko ne govori o ljudima koji rade nacrno, zašto niko ne rješava njihov problem? Posljednjih godina u Banjoj Luci se otvaraju privatne pekare preko noći, koje nikome nikada nisu izdale fiskalni račun, a to niko ne kontroliše. Odbor je donio zaključak da uputimo zahtjev Vladi RS da što prije održi vanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati isključivo teško stanje u oblasti penzionog osiguranja", smatra Stevančević.