BiH
161

Kako se pozdrav "Za dom spremni" koristio 1941. godine

Klix.ba
Josip Šimunić i Mija Martina Barbarić su se, nakon javnog izgovaranja parole "Za dom spremni", "branili" kako to nije fašistički, već patriotski pozdrav iz ljubavi prema domovini.

Službenica Vlade FBiH Barbarić je na svom FB statusu napisala kako ta rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koji osjeća prema domovini i nema nimalo mržnje u njoj. Mija Martina se usput pohvalila i svojim "jako dobrim poznavanjem povijesti".

Ni Šimunić nije osjećao grižnju savjesti. Kazao je kako ga nije briga hoće li ga neko kazniti i da je to uvijek želio uraditi.

"Nisam ništa pogrešno napravio. Ja navijam za Hrvatsku, za svoj dom, i ako to nekome smeta, to je njegov problem", rekao je Šimunić nakon spornog skandiranja, zbog čega je kažnjen s 25.000 kuna, a uskoro može očekivati i sankcije evropske i svjetske fudbalske federacije.

Hrvatski mediji su nakon toga objavili dokument iz 1941. godine "Izvještaj o primitku Židova u logor".

"Izvješćujemo Vas, da smo dana 20 primili i smjestili u naše logore 199 židova. Prednje se dostavlja s molbom na nadležnost i daljnju upotrebu", a u potpisu stoji "Za Dom Spremni!".