BiH
45

Kako ostvariti ljudsko pravo: Mogu li Romkinje imati siguran život?

Piše: I.P.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U Sarajevu je počela regionalna konferencija o pravima Roma, a pod nazivom "Imaju li Romkinje pravo na siguran život?", a u organizaciji CARE International Balkans.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Konferencija je zvanično počela danas, trajat će do petka, a održava se i u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ljiljana Šantić, stručna savjetnica u Ministarstvu, rekla je da se BiH može pohvaliti pozitivnim rezultatima od kada je postala članica Dekade uključenja Roma, regionalne deklaracije za inkluziju te manjine u društvo.

"BiH se pridružila procesu Dekade uključenja Roma 2008. godine, a jedan od prvih pozitivnih rezultata je da smo redovno planirali sva sredstva u budžetu za rješavanje problema Roma vezano iz oblasti stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja. U 2009. godini, zahvaljujući milion eura na godišnjem nivou, postigli smo ogroman uspjeh u stambenom zbrinjavanju. Izgrađeno je preko 220 stambenih jedinica i već smo proglašeni za zemlju koja je u stambenom zbrinjavanju bila najbolja“, rekla je Šantić dodavši da postoji trend pozitivnog rješavanja problema i da je BiH na dobrom putu.

Ljiljana Šantić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ljiljana Šantić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Zemlje članice Dekade su prepoznale naše pozitivne rezultate i naša je čast što smo preuzeli predsjedavanje Dekadom 1. jula 2014. U sklopu predsjedavanja organizovat će se i sastanak najvećeg tijela Vijeća Evrope za pitanja Roma u Sarajevu od 28 do 31 oktobra", zaključila je Šantić.

Sunka Bučan, direktorica organizacije CARE Int. Balkan, istakla je kako i pored dobrih rezultata Romi i dalje nailaze na probleme.

"Imaju li Romkinje pravo na sigurnost? Mi smo došli na ideju takvog imena jer nas zanima kako da Romkinje osiguraju pravo koje svakako imaju. Pod pojmom sigurnost ne govorimo samo o fizičkoj sigurnosti, nego o širem smislu – o socioekonomskoj sigurnosti, pristupu zdravstvenoj zaštiti, pristupu obrazovanju i ostvarivanju svih onih prava na koje su se države u regionu obavezale", istakla je Bučan pozivajući na još bolju saradnju vlasti i romskih organizacija.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"CARE već dugo godina radi sa Romkinjama i organizacijama Romkinja i mi želimo da se razmjene dobre prakse i iskustva, da se ostvari dijalog između institucija vlasti i organizacija Roma i Romkinja i nađe način kako da se zajednički donesu mjere da bi se žene osjećale sigurno u svakom segmentu. Nadam se da ćemo kroz ovu konferenciju doći do nekih odgovora", zaključila je Bučan uz napomenu da je pred bh- društvom još uvijek dug put jer su Romkinje još uvijek diskriminisane, da im je ograničen pristup obrazovanju i da je mali broj njih zaposlen.

Na konferenciji učestvuju predstavnici vladinih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija u BiH i regiji. Očekuje se više od 80 učesnika iz BiH, Crne Gore, Srbije i drugih zemalja u regiji. Projekt, a time i konferenciju, finansijski podržava Austrijska razvojna kooperacija (ADC).