Reketiranje Sarajeva
0

Kako ogaditi državu kako bi uspješno (o)vladali njom?

Piše: F. Borić
Bakir H, po Kuljišu najveći kriminalac u državi
Bakir H, po Kuljišu najveći kriminalac u državi
Nakon što je Denis Kuljiš, novinar koji stoji iza davne afere "Vještice iz Ria", persona koja se po Zagrebu svojedobno sašetavala sa Tomislavom Merčepom, hrvatskom verzijom Mušana Topalovića Cace, objavio u novinama Željka Kopanje kako je Bakir Hadžiomerović - uspješno - reketario firmu INA, za šta je kao dokaz priložio faks s oznakom poslovne tajne u kojem direktor InterIne Franjo Božić obavještava generalnog direktora INE da je uredniku 60 minuta po naputku isplatio 30 hiljada eura, klupko je počelo da se odmotava. Ali ne na onu stranu kako je to želio zagrebački hitman na privremenom radu u Dodikovom Mordoru.

Sam Kuljiš je nagovijestio kuda želi da voda teče, povezujući Hadžiomerovićev lopovluk sa njegovom građanskom orijentacijom, kontekstualizirajući to politikom reketaškog SDP-a, šireći (šiljeći) dalje naraciju na famozni sastanak regionalnih lidera u Banjoj Luci pod domaćinstvom Kuljiševog poslodavca Željka Kopanje na kojem nije bilo Zlatka Lagumdžije ni "njegovog Hrvata" (Kuljiševa konstrukcija) Željka Komšića, dok je Hadžiomerović istovremeno (nekoliko dana ranije, ali šta to znači u Kuljiševom svijetu) intervjuirao bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, čiji je čovjek od povjerenja direktor INA-e Dragičević.

Kuljiš krug zatvara, Dodik novi otvara. Nakon sastanka šestorke, od kojih je većina zrela za procesuiranje i koje veže zajednička želja da budu uz zakone kako ne bi bili zakonski tretirani, predsjednik RS-a, navodi kako se u "60 minuta" ljudi kriminaliziraju i na taj način delegitimiziraju, povezujući to sa privatizacijom Rafinerije nafte Brod, koju je Dodik poklonio Rusima i zbog koje je Nikola Špirić cijelo Vijeće ministara BiH ucjenjivao da se donese Odluka o izmjenama Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva, čime su prekršeni evropski propisi. Ali, koga briga za okoliš, tad i sad, Dodik povezuje Ivu Sanadera sa Bakirom Hadžiomerovićem, nazivajući novinara "primitivnim reketašem".

Šta tukne ispod celofana

Kuljiš i Dodik su lijepo upakovali spin, ali uzalud celofan kad nešto ispod smrdi: Je li Hadžiomerović tjerao Dodika da kupuje pepeljare od dvije hiljade maraka za zgradu Vlade RS? Je li "građansko Sarajevo" (S. Vlaisavljević) primoralo premijera da sa tri miliona maraka novca poreskih obveznika kreditira svoga sina, što je "bolje nego da se drogira?" (Dodik). Je li potpisnik ovih redova kriv što Dodik na svakom koraku jebe majku žrtvama i njihovim porodicama u Srebrenici, Markalama, Tuzlanskoj kapiji? Ko je ubio Milana Vukelića, hitmani (malo opasniji od Kuljiša) iz Sarajeva?

Pretpostavljam da je Zlatko Lagumdžija pilotirao avionom kojim je po Biljanu Plavšić u švedski zatvor otišao Milorad da se sa osuđenom pokajnicom pod rukicu voda po beogradskim sokacima. Opozicija je pljunula, mnijem, u tanjir s gulašem nakon, o čemu je izvijestio reketaš Bakir, slasnog zalogaja, pa je Dodik krenuo da ruši Elektroprijenos, jednu od državnih kompanija ustavnovljenih Dejtonskim sporazuom, inače slovom u koji se RS zaklinje. Itd., itsl.

Mnogo pitanja može se ovdje postaviti, ali da ne idemo izvan konteksta koji se pokušava stvoriti, a to je da lopovsko, reketaško, ultrabošnjačko ali i građansko, nacionalističko Sarajevo, nadmeno i napuhano, glavni problem BiH i buduće vlasti. Pa, šta je rješenje? Entitet i etnicitet, zapišane teritorije, buduće države/nacije umjesto Bosne i Hercegovine u kojoj se nacionalno i građansko uzajamno nadopunjuje. Ko je tu smetnja?

Odstrijeljivanje građanina B. i H.

No, za to su tu fini i pošteni dosadašnji gospodari naših sudbina, Dragan Čović, Milorad Dodik, pojačani Božom Ljubićem, Fahrudinom Radončićem, Berizom Belkićem i Mladenom Bosićem, da naprave vlast kakva je i dosad bila. To je cilj skupine lažnih nacionalnih dušebrižnika: ostanak na vlasti po svaku cijenu, uz prevare, laži, podmetanja, valjanje u blato tranzicijskog kapitalizma sve pod egidom brigom za nacije. I svako u odstrijeljivanju Hadžiomerovića nađe koji šićar za sebe. Dodik i Kopanja najviše, Čović sa svojom garniturom o(p)staje na vlasti, Radončić se uvezuje, mada ne sudi o slučaju "jer je i sam bio žrtva montiranih procesa", Ljubić i Bosić će statirati zadovoljni po državnom foteljom...

Negdje u kraju u zatišju, ogađen spojenim posudama poslijeratnih oligarhija koje funkcioniraju u perverznoj protuteži (hajte vi nas malo napadajte, ukidajte RS, pa ćemo se mi malo otcjepljivati, a vi tražite treći entitet, dok ne pokrademo sve što se pokrast da, narod svakako voli jesti korijenje), vođen samodestrukcijom, volio bih da blokovska šestorka dogovori vlast u državi i da bude sve kao dosad: blokade, šovenstvo, antievropejstvo, korupcija, i tako još četiri godine. Ma, da bude i gore! Neka se ukinu Sud BiH i Tužilaštvo. Neka crnke Elektroprijenost. Ko jebe i zajedničku Graničnu policiju, ionako smeta švercu. Kakva evropska klauzula i usvajanje, treba usvojiti Čovićevu klauzulu, da se nijedan grant ne može dodijeliti bez Draganovog ćiriličnog potpisa. Neka cvjeta hiljadu tornjeva. Neka Špirić svake godine kupuje najnoviji audi. Neka HT Eronet promijeni ime u HDZ Eronet. Neka Emil Vlajki predstavlja BiH na Eurosongu. Neka Inzko s osmjehom blagosilja formiranje (n)ove vlasti i apelira pred kamerama, dok mu Dodik s dva prsta pravi uši na glavi, kako je vrijeme da se okrenu potrebama građana. I da nam Kuljiš bude državni ministar. Ili bar glodur Dnevnog avaza.

P. S. Imam ja prigovora na Bakira Hadžiomerovića. Kao i on na mene. U više navrata smo o tome raspravljali, ako nekoga i to zanima. Možda je vrijeme za novi koncept emisije. Dugački su mu intervjui, prilozi u emisiji znaju biti sa previše informacija, mozak mi se zavrti od onog tam-tama u pozadini. Ne volim što novinari zaskaču sugovornike, više volim hladnu faktografiju od njegove srčane najave priloga. Nekako mi je žao kad vidim kako mora davati izjave u medijima koji su ga proglašavali Zlatkovim potrčkom. Smeta mi neoprostivo što je kuća u kojoj radi na cjedilu ostavila Dušku Jurišić, i to kad su je napadali da je islamofob i nedovoljna Srpkinja, u isto vrijeme, u istim novinama koje Bakira optužuju da je reketaš...

Ali da je uzeo 30 hiljada eura, u to svim svojim bićem sumnjam. Taman koliko sumnjam u poštenje braće Dodik - Čović.