BiH
0

Kako natjerati "čuvare tajni" da iznesu istinu?

Sarajevo-x.com
Kako istražiti afere čije su posljedice umnogome odredile naše sudbine? Čime natjerati “čuvare tajni” da iznesu istinu pred javnost? Autorice besteselera “Balkan bluz”, Medina Delalić i Suzana Šačić pružit će odgovore na ova i ostala pitanja o istraživačkom novinarstvu na radionicama u Mediacentru u Sarajevu.

Aleksandar Stanković, Damir Šagolj, Gordana Svirac, samo su neka od imena koja će uzeti učešće u radionicama Mediacentra u Sarajevu.

Program majstorske radionice "Balkan bluz: bosanska hronika 1975-1995“ fokusiran je na tehnike istraživačkog novinarstva koje su autorice i dugogodišnje novinarke Susana Šačić i Medina Delalić koristile u pripremi ovog iznimno zanimljivog štiva. Ovo je još jedna u nizu radionica u organizaciji Mediacentra Sarajevo koja će biti održana od 23. do 25. januara 2008. u Mediacentru.

Učesnici radionice će proći kroz neku vrstu bosanskog i ex jugoslovenskog vremeplova: istražiti korijene sukoba iz devedesetih, poraz komunista i uspon nacionalista, analizirati tajne sporazume uoči i tokom rata koje su sklapali lideri nacionalnih stranaka, a potkrijepljeni su izjavama sudionika ovih događaja koji su odredili budućnost BiH.

Radionica će biti praktično orijentirana: učesnici će iz prve ruke saznati kojim su se tehnikama autorice koristile u pribavljanju dragocjenih informacija; kako su dolazile do ključnih sagovornika i ubijedile ih da govore; gdje su nailazile na najveće probleme i otpore te kako su ih prevazilazili.

Učit će se na primjerima najvećih bosanskih afera - od pogibije Džemala Bijedića, sunovrata Hamdije Pozderca, Fikreta Abdića i "Agrokomerca“, procesa zbog kojih su zatvorske kazne odslužili Alija Izetbegović i Radovan Karadžić, do ratnih događanja i ubistava zapovjednika HOS-a, Blaža Kraljevića u Hercegovini, Mušana Topalovića-Cace i mnogih drugih događaja.

Tokom dvodnevne radionice, kroz pomenute primjere, obrađivat će se više tema ključnih za uspješno istraživačko novinarstvo: kako izabrati pravu temu za istraživački tekst; načini razdvajanja bitnih od nebitnih elemenata u istraživanju; provjera informacija i dokumenata (usmenih, pisanih, u filmskoj ili foto formi); te na koji način najbolje uobličiti istražene teme i kako izvesti zaključak o istraživanju?

Učesnici će moći utjecati na sam tok radionice te iskoristiti priliku da porazgovaraju i o ostalim zanimljivostima koje proizilaze iz besteselera “Balkan bluz”. Balkan bluz je svojevrsna hronika bosanskohercegovačke stvarnosti minulih desetljeća: stiješnjenih između poglavlja od “Poraza partizana” do “Konačnog obračuna”. Uključuje i dio koji ima posebnu dokumentarističku i žurnalističku vrijednost, a čine ga 14 intervjua, sa nekim od najvažnijih aktera dešavanja vezanih za Bosnu, u periodu koji knjiga “Balkan bluz” obrađuje.

Namijenjena je svima koji su zainteresirani da uče od od najboljih - profesionalaca iz različitih oblasti koji su usko povezani s medijima i novinarstvom. Dosadašnje uspješno organizirane radionice imale su za predavače pisca Aleksandra Hemona, režisera Pjera Žalicu te snimatelja Mustafu Mustafića. U narednim mjesecima radionice će voditi i Aleksandar Stanković, Damir Šagolj i Gordana Svirac.

Svi zainteresirani za učešće na radionici svoju prijavu (kratku biografiju sa ličnim kontaktima) mogu poslati na e-mail adresu: [email protected] www.media.ba, a rok za prijave je 18. januar tekuće godine.