Inicijativna grupa Alpbach Sarajevo
9

Kako napisati prijavu za EFA

Klix.ba
European Forum Alpbach (EFA) je jedna od najuglednijih evropskih interdisciplinarnih konferencija koja se organizuje u selu Alpbach (Austrija) svake godine od 1945. Evropski forum Alpbach 2012. se održava u periodu od 16.08. - 01.09.2012. sa generalnom temom "Očekivanja - budućnost mladih".

Forum Alpbach okuplja Nobelovce, profesore, eksperte, političare, kao i mlade ljude kroz program stipendiranja studenata. Formalna struktura EFA obuhvata tri velike cjeline: Seminar Week (sedmicu intenzivnih kurseva/seminara sa najaktuelnijim temama), Ljetnu školu evropskih integracija, te višednevne simpozijume iz raznih oblasti (ekonomija, zdravstvo, tehnologija, itd.). Iako je program podijeljen na simpozijume i ljetne škole, Forum podržava prijave za cijeli događaj.

Alpbach se neformalno zove i "selo mislilaca" dok zvanično, Alpbach ima titulu najljepšeg sela Austrije kao i najljepšeg cvijetnog sela Evrope. Naime, tokom historije, Alpbach je zbog loših puteva bio relativno izolovan, što je doprinijelo da se u selu održi tradicija kao nigdje drugo u Austriji.

Za program stipendiranja za Forum mogu se prijaviti svi studenti ili diplomci do 30 godina starosti. Stipendije pokrivaju smještaj sa doručkom, troškove učešća i, u pojedinim slučajevima, džeparac.

Inicijativna grupa Alpbach Sarajevo, organizira prezentaciju stipendija i trening "Kako napisati prijavu za EFA" koja će se održati u utorak, 17. aprila sa početkom u 18 sati, u sali 9 Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Poziv za prijave za program stipendiranja otvoren je do 8. maja, a za više informacija posjetite www.alpbach.org , www.igas.ba, ili IGAS – Inicijativna Grupa Alpbach Sarajevo Facebook fan page.