BiH
41

Kako je radioaktivni otpad ujedinio općine iz FBiH i RS-a

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Općine u slivu rijeke Une, dvije iz Republike Srpske i četiri iz Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH, potpisale su zajedničko pismo kojim od nadležnih entitetskih institucija te institucija BiH traže hitno pokretanje aktivnosti s ciljem zaustavljanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor u Hrvatskoj.

Zajedničko pismo inicirala je načelnica općine Novi Grad Snježana Rajilić, a potpisali su ga načelnici Kostajnice, Bosanske Krupe, Bužima, Cazina i Velike Kladuše. Stvarni problemi njihovih građana ujedinili su načelnike bez obzira na entitetsku granicu koja ih administrativno razdvaja. U pismu je izraženo žestoko protivljenje aktivnostima na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada.

“Smatramo da je nedopustivo da jedna moderna država, članica EU, krši evropske konvencije i evropske zakone na štetu svojih, ali i građana susjedne BiH. Hrvatska je svojom odlukom, kojom je za mjesto odlaganja radioaktivnog otpada izabrala Trgovsku goru u općini Dvor, svjesno prekršila član tri evropske Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica, koji govori o obavezi obavještavanja i aktivnog uključivanja u postupak procjene uticaja na okolinu i susjedne države koja može da ima negativan uticaj od izgradnje odlagališta ovakve vrste otpada”, navedeno je u pismu.

Iz općine Kostajnica za Klix.ba kazali su kako je planirana deponija problem svih građana koji žive u slivu rijeke Une, bez obzira u kojoj općini, entitetu ili čak državi živjeli.

“Mi smo uputili to zajedničko pismo s ciljem da se pokuša spriječiti da se taj radioaktivni materijal odlaže u Dvoru na Uni. Peticija je potpisana i mi očekujemo da i entitetske i državne vlasti zauzmu odgovarajući stav i da se prema Republici Hrvatskoj i EU uputi inicijativa da se ovo spriječi. Očekujemo da će svi novi vlasti shvatiti potrebu svojih građana”, saopćili su iz press službe općine Kostajnica.

Foto: AFP
Foto: AFP

A građane posebno zabrinjava činjenica da se na mjestu gdje je planirana deponija već odlaže određeni medicinski i radioaktivni otpad. Svjesni su da je Dvor na Uni dovoljno blizu i da će deponija sigurno utjecati na živote građana i s desne obale Une.

Agan Bunić, načelnik Općine Bužim, za Klix.ba kaže kako je i on nezvanično saznao da se na ovom prostoru već odlaže otpad.

“Lokalne zajednice su tražile i tražimo da se ispita činjenično stanje, jer se kroz medije spominju dvije lokacije od kojih je jedna Dvor na Uni”, kaže Bunić.

On smatra kako je sasvim očekivano da su općine zajednički nastupile. Očekuje od svih državnih organa da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema.

“Novi Grad je najugroženiji, ali i Bužim je samo nekoliko kilometara udaljen od mjesta gdje se planira deponija. Mi moramo zaštiti rijeku Unu i druge vodotoke, našu poljoprivredu, ali iznad svega stanovništvo”, kaže Bunić.

Pismo je upućeno na adrese sva tri člana Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućim klubova sva tri naroda u Domu naroda BiH – Sredoju Noviću, Borjani Krišto i Halidu Genjcu, te ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnadku. Također, isto pismo upućeno je i entitetskim premijerima.

Protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada izrazili su i sami mještani općine Dvor, ali i šireg područja uz rijeku Unu na hrvatskoj strani.

Inače, Hrvatska mora pronaći adekvatnu lokaciju gdje bi odlagala radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško.