BiH
2k

Kako je Alija Izetbegović nakon izbora odlučivao o foteljama

Piše: E. G.
Opći izbori 2014. godine su iza nas, sada valja formirati vlast i na ključne pozicije postaviti one najsposobnije i najpoštenije. Tako bi bar trebalo.
Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Vlast će formirati i oni kojima se nakon Općih izbora 1998. godine obraćao Alija Izetbegović, dakle Stranka demokratske akcije.

Počasni predsjednik SDA, jedan od njenih osnivača i prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, nakon Općih izbora 1998. godine na kojima je izabran za člana Predsjedništva BiH voljom više od pola miliona građana koji su mu dali glas ili 86,80 posto glasova onih koji su birali bošnjačkog člana, sačinio je dokument sa uputama o raspodjeli funkcija.

Izetbegović se u tom pismu obraća, kako je navedeno, svim odborima i kadrovskim komisijama SDA.

Dokument iz 1998. godine
Dokument iz 1998. godine
Tadašnji predsjednik ove stranke od onih koji raspoređuju ko će i hoće li u fotelju traži da vode računa, između ostalog, o sljedećem: Da niko ne može imati dvije ili više funkcija koje po opisu ili svojoj prirodi zahtijevaju cjelodnevni angažman (puno radno vrijeme i stalni radni odnos). To je do sada ponekad bio slučaj. Izuzetak mogu biti samo profesori univerziteta za ograničen broj sati, navodi Izetbegović.

Rahmetli Izetbegović dalje navodi: Niko ne može imati pune plate za dvije funkcije, što je također bio slučaj.

"Lice koje ima (ili član njegove uže porodice ima) privatnu firmu, ne može biti ni na kakvoj važnoj državnoj funkciji. Neka se bavi firmom. Ne treba dozvoliti da pojedinci budu u upravnim odborima više firmi ili ustanova. Također, bilo bi korisno da se u upravne odbore angažuju i penzioneri, stručnjaci iz odgovarajućih oblasti koji imaju vremena, a i iskustva da pomognu izvršnim organima.... Treba preispitati ponašanje direktora nekih firmi kada je u pitanju zapošljavanje boraca. Na svojim mjestima ne mogu ostati oni koji nisu zapošljavali borce, a mogli su. Na funkcije predložite borce (borbene ljude koji imaju svoje stavove i brane ih), a ne činovnike", napisao je Alija Izetbegović 20. oktobra 1998. godine.