Svjetsko prvenstvo beskućnika
201

Kako je 11-godišnji Meksikanac postao Bosanac

Piše: J. Hadžiahmetović
Stiv Gonzales sa zastavom BiH i na ramenima naših predstavnika
Na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu beskućnika u malom nogometu, predstavnici BiH su osvojili šesto mjesto i medalju za najboljeg debitanta. Međutim, ono što je obilježilo nastup naše reprezentacije u Meksiku je 11-godišnji Meksikanac Stiv Gonzales, koji je za nekoliko dana takmičenja postao veliki ljubitelj naše zemlje i najglasniji navijač bh. reprezentacije u glavnom gradu Meksika.

Nakon završenog prvenstva, kod dječaka Stiva na Facebooku piše da je rođen u Sarajevu.

"Mnogo mi nedostajete", jedan je od statusa 11-godišnjeg Meksikanca na ovoj društevnoj mreži. Cijela priča počela je u utakmici protiv Švicarske, koju su naši predstavnici dobili rezultatom 10:1. Iako su mogli dati još mnogo golova, solidarnost i poštivanje protivničkog tima ipak to nisu dozvolili.

Sve ovo izazvalo je veliko divljenje 11-godišnjeg Stiva koji je prišao jednom od naših igrača i upitao ga odakle dolaze.

"Svidjela mu se naša ljubaznost i odnos prema njemu. Iako je bilo još dječaka sa njim, on je bio najkomunikativniji. Obećao nam je podršku u narednim utakmicama jer mu se sviđa kako igramo i zbog toga što smo fair play ekipa", kaže Elmedin Škrebo, selektor nogometne reprezentacije beskućnika Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, Stiv je dolazio na svaku utakmicu ukoliko su mu to školske obaveze omogućavale. Osim dječaka, našu reprezentaciju zavolio je i njegov otac, koji je bio jedan od organizatora cijelog prvenstva.

"Posljednjeg vikenda donio nam je dresove reprezentacije Meksika, koje smo mi prethodno gledali u izlogu. To nas je dirnulo. Stiv, koji je za vrijeme naših utakmica oblačio kombinacije u bojama zastave BiH, počeo je plakati", kaže Škrebo za naš portal.

Zauzvrat, naši predstavnici dali su malom Stivu dres i šorc reprezentacije BiH.

"Njegov otac kaže kako je Stiv, družeći se sa nama, bukvalno odrastao. U jednom momentu kazao je kako mu nije jasno da takvi ljudi nemaju svoj dom ili se suočavaju sa velikim socijalnim problemima. Ponovo su on i njegov otac zaplakali", kaže Škrebo.

Kako bi mu se odužili, u dogovoru sa organizatorima, Stiv je obukao dres naše reprezentacije i istrčao na teren u utakmici protiv Litvanije, slikao se i pozdravio sa protivničkim igračima.

"Drhtale su mu ruke od uzbuđenja, nije mogao da vjeruje šta smo mu priredili. Organizatori su priču o našem odnosu opisali kao centralnu priču i pravi smisao cijelog prvenstva beskućnika. Svaki učesnik je dobio medalju za učešće. Mi smo dobili i loptu na koju smo se potpisali i poklonili je njemu. Na kraju, prilikom predstavljanja osam ekipa koje su zabilježile najbolje rezultate, Stiv je izašao sa nama", pojašnjava naš sagovornik.

Rastanak između 11-godišnjaka i bh. predstavnika ipak je bio najteži trenutak. No, Stiv je obećao da će uskoro doći u BiH.