BiH
28

Kako do bolje sigurnosti na cestama: Dolazi nova generacija policajaca sa digitalnom tehnologijom

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Zbog činjenice da je u posljednje vrijeme stanje na cestama u USK na zabrinjavajuće lošem nivou, Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u zadnjih nekoliko dana vrši pojačane kontrole saobraćaja, a uslijed tih aktivnosti je isključen veliki broj vozača, ali i vozila. Pored toga, vrši se i pojačana kontrola pješaka i biciklista kao učesnika u saobraćaju.

Kako povećati sigurnost u saobraćaju, smanjiti broj nezgoda, ali i o brojnim drugim pitanjima, razgovarali smo sa Senadom Kljajićem, ministrom unutrašnjih poslova USK.

Četiri dominirajuća faktora koji utječu na sigurnost saobraćaja jesu: čovjek, put, vrijeme i vozilo. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK ističu da policija ne može utjecati na sve navedene parametre, no da je uloga čovjeka u ovom kontekstu prvenstveno njihov posao.

33 kućišta i 11 aktivnih radara na prostoru USK

"S obzirom da je u protekloj godini zabilježen veliki broj saobraćajnih prekršaja i nezgoda, odlučeno je da se takvo stanje na cestama mora hitno mijenjati. Mi moramo pojačati naše prisustvo na cestama. Doduše, mi smo i sada prisutni, imamo veoma dobar radarski sistem. U državi niko nema 33 stacionirana kućišta i 11 radara, čak mislim da u čitavoj Federaciji nema taj broj. Međutim, ni to očito nije dovoljno", kaže u razgovoru za Klix.ba Senad Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Za Kljajića postoji nekoliko načina kako popraviti trenutno stanje na cestama.

"Recimo, ulaganjem u pokretne radare. Međutim, takvo nešto nam, s druge strane, nosi znatnu opasnost od korupcije. Vjerovatno je najbolji način – boravak na terenu i rad sa omladinom, jer nam najveće probleme na cestama zadaje naša omladina. A ubjedljivo najbolji način je da se promjeni Krivični zakon, odnosno povećaju sankcije i kazne za prekršioce zakona. Sadašnji zakon je jednostavno preblag“, ističe Kljajić.

Zamjena osoblja MUP-a, nova upošljavanja

Naš sagovornik ističe da je stanje u MUP-u USK bilo veoma teško u zadnjih nekoliko godina, zbog čega je kompletan posao obavljanja sigurnosnih poslova bio doveden pod znak pitanja. Na osnovu toga, odlučeno je da se izradi Strategija razvoja ministarstva unutrašnjih poslova za razdoblje 2015-2018. godina.

"Izradom strategije željeli smo uvidjeti šta mi to želimo uraditi za tri godine. Nakon toga, pokušat ćemo riješiti probleme sa javnim nabavkama, jer i kod nas u policiji ima problema i korupcije u vezi sa javnim nabavkama. Sljedeća, vjerovatno i najbitnija stvar u ovom trenutku, jeste zamjena personala, odnosno uposlenika MUP-a. Od 1999. godine nije došlo do zamjene ljudi u ovom ministarstvu. I šta se desilo: policajci koji su trebali biti negdje na ulicama, vremenom i godinama dobijali su činove i dovođeni ovdje u kancelarije, pa nam se smanjio broj izvršilaca na terenu. Kao posljedice toga imamo pretrpane kancelarije", pojašnjava ministar.

Kljajić kaže da MUP USK u narednom periodu planira uposliti oko 250 mladih policijskih službenika. Tokom prošle godine primljeno je njih 30.

"Trenutno se nalazi na obuci 37 osoba za čin policajca, te 15 za čin mlađeg inspektora. To je ukupno 52. Dakle, sa ovih 30 od prošle godine, praktično smo zaposlili već 82 novih mladih ljudi. I ne samo to, već u junu raspisujemo konkurs za prijem 50 novih uposlenika, a možda čak i 70, još nismo definitivno odlučili. A istovremeno šaljemo ljude u penziju i to je ta zamjena personala. Mladost nam daje dodatnu energiju i to građani primijete na terenu", kaže ministar, napominjući da će se najbolji efekat promjene osoblja MUP-a osjetiti za 2-3 godine.

Tehničko opremanje policije, digitalna tehnologija

U ministarstvu ističu da je u posljednje vrijeme pokrenuto i nekoliko projekata sa ciljem bolje tehničke opremljenosti uposlenika MUP-a. Prvenstveno, izvršena je rekonstrukcija i obnova objekata MUP-a u Sanskom Mostu i Bihaću, a plan je da se isto uradi i u drugim gradovima.

"Na taj način željeli smo poboljšati uslove za rad svim našim službenicima, te smanjiti potrošnju energije. Pored toga, pokrenuli smo čitav niz drugih projekata. Primjerice, imamo nabavku radio sistema u vrijednosti od 120 hiljada KM. Naime, Bihać bi ovih dana trebao dobiti kompletan centar digitalnog sistema veza. Instalirat će se oko 29 ručnih stanica, 10 kolskih stanica, četiri fiksne stanice, tri repetitora, dva digitalna linka, kao i opremu za održavanje svega toga. Mi smo prvo ministarstvo u državi koje će dobiti digitalnu opremu“, ističe Kljajić, dodajući da bi nakon Bihaća, i drugi gradovi trebali dobiti ovu opremu.

Ministar ističe da je MUP USK i u procesu nabavke specijalne opreme za saobraćajnu i kriminalističku policiju, koja će im koristiti za efikasnije i operativnije izvršavanje svih zadataka, a do sada je obezbijeđeno 10 interventnih terenskih vozila.

"Bez kvalitetne opreme, teško je očekivati velike rezultate", kaže Kljajić na kraju našeg razgovora, dodajući da su pojedini policijski službenici donedavno obavljali službenu komunikaciju putem mobitela, jer nisu imali ni analognu opremu.