BiH
0

Kako će Federalna vlada potrošiti 3 milijarde od privatizacije BH Telecoma

Sarajevo-x.com
Vladin prijedlog potrošnje novca od privatizacije BH Telecoma je opasnost od daljnje socijalne i ekonomske destrukcije Federacije i cijele Bosne i Hercegovine, smatraju u Našoj stranci.

Federalna vlada je 13. maja 2008. Parlamentu FBiH dostavila na razmatranje prijedlog politike privatizacije državnog kapitala u Federaciji, sa programom prioritetnih ulaganja.

Ovaj dokument, između ostalog, definira i plan raspodjele planiranih 2,5 – 3 milijarde KM, koje bi FBiH trebala zaraditi prvenstveno od privatizacije BH Telecoma. Na zadnjoj stranici dokumenta, u tri reda teksta, predložena je slijedeća preraspodjela novca dobivenog privatizacijom državnih preduzeća: 70% u razvoj i unaprjeđenje infrastrukture, 15% u projekte lokalnih zajednica, 10% u održivi povratak, 2% u poticaj poduzetništva, 2% za naučno-istraživacki rad i 1% u ostalo.

Iz Naše stranke ističu: Smatramo da ovakvom preraspodjelom planirane 3 milijarde KM od privatizacije BH Telecoma, građanke i građani Bosne i Hercegovine neće osjetiti prijeko potreban ekonomski i socijalni napredak, a očito je da je federalni budžet na korak od bankrota. Priznajemo da je ulaganje u infrastrukturu i puteve veoma bitno, ali ono neće imati efekta bez ulaganja u obrazovanje, programe zapošljavanja, značajnu pomoć našim najboljim preduzećima, te u poljoprivredu. Sredstva za izgradnju infrastrukture se mogu najvećim dijelom dobiti od evropskih fondova kroz kreditna (EBRD) i bespovratna sredstva (IPA). S tim sredstvima mogla bi se povećati ulaganja u obrazovanje i razvoj poljoprivrede.

Poražavajuće je što Brankovićeva vlada tako olako i nestručno donosi ključne strateške odluke za razvoj cijele zemlje i za dobrobit cijelog društva. Jasno je da se u takvom odlučivanju uopće nije mislilo na činjenicu da BiH ima samo 3% visokoobrazovanih ljudi, četvrtinu nepismenog stanovništva, veoma nerazvijeno poduzetništvo, kao ni na globalne ekonomske procese koji se već sad veoma negativno odražavaju na zivot građanki i građana naše zemlje.

Pozivamo federalnog premijera da, bez isprazne političke retorike, javnosti obrazloži plan raspodjele spomenutih sredstava, te da javno kaže kako i koliko će potrošnja ovih sredstava utjecati na potrebno povećanje broja novih radnih mjesta, na smanjenje siromaštva, povećanje broja visokoobrazovanih ljudi, položaj penzionera, poboljšanje srednjeg obrazovanja, razvoj srednjih i velikih preduzeća, privlačenje investicija.

I ovaj prijedlog Brankovićeve vlade uvjerava nas da se suprotstavimo njenom pogrešno postavljenom modelu privatizacije BH Telecoma i drugih značajnih firmi u Federaciji. Takvim odnosom prema imovini svih građanki i građana Federalna vlada sve nas vodi ka općoj ekonomskoj i društvenoj katastrofi, stoji u saopštenju Naše stranke.