BiH
19

Kakanjska močvara Bistrik - zaštićeno područje

FENA
Kakanjska močvara Bistrik, koja se nalazi na širem području naseljenog mjesta Haljinići, nakon stručnih istraživanja trebala bi se proglasiti zaštićenim područjem u kategoriji "Zaštićeni krajolik/pejzaž", istaknuto je tokom današnje manifestacije u okviru obilježavanja Međunarodnog dana močvara u Kaknju.

Na javnoj prezentaciji teme "Močvara Bistrik - zaštićeno područje", koju su zajednički realizirali Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva i općina Kakanj u sklopu završetka projekta "Promocija zaštite močvare Bistrik", naglašeno je da su ekosistemi na području ove močvare još uvijek solidno očuvani i da ih treba ubuduće kvalitetnije zaštititi.

Na današnjoj prezentaciji močvare Bistrik, kao budućeg zaštićenog područja, osim predstavnika domaćina i Ornitološkog društva "Naše ptice", stručni promotor bio je Dražen Kotrošan, koji je jedan od predlagača za zaštitu ovog značajnog prirodnog staništa ptica.

Na promociji je prikazan i film o močvari Bistrik pod nazivom "Osjećam se kao u raju", autora Ilhana Dervovića.

Tokom istraživanja, koja su obavljena 2011. i 2012. godine, na području močvare Bistrik zabilježeno je postojanje 122 vrste biljaka i bogat životinjski svijet sa čak 212 vrsta ptica, 30 vrsta vilinih konjica, osam vrsta vodozemaca, sedam vrsta gmizavaca i 13 vrsta sisara.

Pored spomenutog zabilježene su dvije vrste riba i veliki broj insekata iz grupa leptira (lepidoptera) i tvrdokrilaca (coleoptera).

Druge grupe kao što su gljive, lišajevi, puževi nisu još istraživane, ali procjenjuje se da je i taj dio biodiverziteta izuzetno brojan vrstama, a svi predočeni podaci nisu konačni pokazatelji stanja biodiverziteta na spomenutom području, o čemu svjedoči činjenica da je u 2013.godini zabilježena još jedna ptičija vrsta.

Zaštitom područja močvare Bistrik, kao lokaliteta od značaja za biljni i životinjski svijet, otklonit će se stalna opasnost da se ovaj, prije svega mali ptičiji rezervat i odmorište brojnih ptica selica, sačuva za edukaciju novih generacija i od stalne opasnosti da budu degradirana.

Uskoro će kod nadležnog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona biti pokrenut proces trajne zaštite područja močvare Bistrik.