BiH
0

Kakanj: Neispravna voda u 52 posto malih vodovoda i izvorišta

Piše: E. B.
Seoski izvor u Vukanovićima
Seoski izvor u Vukanovićima
Stanje u lokalnim, seoskim i privatnim vodovodima na području Općine Kakanj nije zadovoljavajuće jer većina vode nije za piće, a čak je i zarazna.

Prema prvim provjerama higijenske ispravnosti, gradski vodovod u Kakanju ima zadovoljavajuće osnovne i indikatorske parametre.

Zbog sve učestalijih slučajeva pojave enterokolitisa Odsjek za inspekcijske poslove Općine Kakanj proteklih dana je, u saradnji sa JU Dom zdravlja sa poliklinikom Kakanj, vršio pojačan nadzor nad prodajom voća i povrća u tom gradu, a vršena je i provjera higijenske ispravnosti vode u vodovodima.

"Od 81 uzetog uzorka vode sa lokalnih vodovoda čak 52 posto uzoraka nije ispravno, najčešće zbog izražene kontaminacije koliformnim bakterijama (E.coli) ili blago povećane koncentracije azotnih materija, i te vode nisu zdravstveno ispravne za piće i korištenje. U proteklih petnaestak godina većina malih vodovoda je zapuštena i ne održava se redovno i kvalitetno, tako da imamo ovako veliki broj neispravnih voda", kaže doktor Ibrahim Aličković, epidemiolog u Kaknju.

Iz nadležne općinske službe Kakanj apeluju na predstavnike mjesnih zajednica, vodovodne odbore i mještane naselja, u kojima je utvrđeno da voda nije higijenski i zdravstveno ispravna za piće, da što prije izvrše mjere i radnje koje je naložio općinski sanitarni inspektor, da se u budućnosti redovno vrši čišćenje i održavanje vodovoda, te da se dostavljaju uzorci vode radi analize kvaliteta.