BiH
0

Kajakaši i ekolozi zajedno u odbrani Sane u okviru balkanske turneje kroz rijeke

FENA
Kajakaši iz Evrope pod sloganom "Sačuvajmo rijeke Balkana – zaustavimo navalu brana" doći će na Sanu u subotu, 23. aprila što će biti osma rijeka na kojoj će veslati od kako su u okviru balkanske turneje krenuli 16. aprila sa Save Bohinjke.

Cilj balkanske turneje kroz rijeke jeste da se aktuelizuje njihova važnost i ugroženost hidroelektranama.

Povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, a u sklopu Balkanske turneje kroz rijeke, "Koalicija za Sanu" organizuje šestu godinu protestni izlet na izvorima Sane koji će biti održan u subotu. Koalicija ovim izletom apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati, uprkos početoj izgradnji hidroelektrane "Medna" koja prijeti da ugrozi jedano od najljepših prirodnih naslijeđa naše zemlje.

Protestni izlet će biti osiguran uz podršku Gorske službe spasavanja Banja Luka, koja će da obezbijedi sigurnosti za sve učesnike.

Iz Koalicije za Sanu navode da investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva Kelag International (Austrija) pokušava da izgradi malu hidroelektranu "Medna" na samim izvorima rijeke Sane. Koalicija za Sanu je izradila Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžet opštine i Republike Srpske u iznosu od 1.055.988 KM.

Predvođeni bivšim olimpijcem Rokom Rozmanom i osnivačem Leeway Collective, kajakaši iz Evrope će veslati na 18 rijeka u šest balkanskih zemalja. Tura će biti završena 20. maja na rijeci Vjosa u Albaniji.