BiH
17

Kafa za JMB: Djeca se igrala i čitala knjige, stariji pili kafu i razgovarali

Piše: T. S.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nekoliko stotina demonstranata okupilo se danas u 12:00 sati ispred Parlamenta BiH, u okviru akcije Kafa za JMB, kojom nastavljaju proteste počete 5. juna. Mladi, penzioneri, roditelji i njihova djeca, kao i prethodnih dana, popili su kafu, razgovarali, a oko 13:00 sati pridružilo im se i nekoliko stotina studenata.

Demonstranti su još jednom poručili svim političkim partijama da im nije potrebna njihova podrška te su istakli da će istrajati u svojim zahtjevima, a to su - donošenje zakona o JMB, formiranje Fonda solidarnosti iz kojeg bi se finansiralo liječenje građana koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH te da se parlamentarci i ministri Vijeća ministara odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist Fonda i da demonstranti koji su učestvovali u blokadi Parlamenta ne budu krivično gonjeni.

"Mi odustati nećemo. Pozivamo sve građane da nam se pridruže sutra ispred Parlamenta BiH na masovnim demonstracijama, a oni koji nisu u mogućnosti da dođu u Sarajevo mogu izaći na mirne proteste u svojim gradovima. Protesti su pokrenuti i neće stati sve dok zakon o JMB ne bude usvojen", kazao je Nihad Aličković, jedan od demonstranata.

On je naglasio da su protesti mirni i da demonstranti nikoga ne ugrožavaju time što ispred Parlamenta traže prava, te da izjave političara iz RS, koji tvrde da se u Sarajevu osjećaju nesigurno, nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

"Tokom blokade njima u zgradi ništa nije falilo, niti su bili životno ugroženi. Njima niko nije prijetio niti su napadani. Ispred zgrade su bile, kao i sada, mirne demonstracije, a ne neredi naoružanih ljudi. Tu su bile majke sa djecom, mladi i stariji, koji na dostojanstven način traže prava za najmlađe stanovnike naše zemlje. Stoga, ne mogu ni po kojem osnovu tvrditi da su ugroženi u Sarajevu", istakao je Aličković.

Na demonstracijama ispred Parlamenta bila je i grupa penzionera. Kako su istakli, došli su da podrže građane i pokušaju osigurati bolji život za svoje unuke.

"Došao sam ovdje zbog svojih unuka, porodice, prijatelja i komšija koji ne rade, nemaju posao, nemaju zdravstveno osiguranje i nemaju osnovna prava u svojoj državi. Političari uzimaju sve sebi i nije ih briga za narod. Došao sam ovdje i zbog sebe i svoje supruge. Mi preživljavamo, doslovno, od minimalne penzije. Danas sam ovdje da podržim studente, a sutra ću svakako biti na masovnim demonstracijama i dolazit ću sve dok protesti traju. A, ovo je samo početak. Vrijeme je za promjene u našoj zemlji", kazao je za Klix.ba jedan od penzionera.

Stotinama građana koji su se okupili ispred Parlamenta oko 13:00 sati se pridružilo i više stotina studenata koji su došli uz veliku buku, pištanje, trubljenje i udaranje u bubnjeve te noseći transparente na kojima su jasno istakli svoje zahtjeve.

Oni su dočekani uz aplauz, a nakon kratkog zadržavanja ispred Parlamenta BiH uputili su se dalje ka Elektrotehničkom fakultetu.