Ljetna turistička sezona
0

Kafa dobrodošlice za turiste i bh. građane

Sarajevo-x.com
Turistička zajednica Federacije BiH i Turistička zajednica Kantona Sarajevo i ove godine organiziraju događaj u povodu početka ljetne turističke sezone u BiH. U subotu 13. juna na platou ispred sarajevske Katedrale ljetna turistička sezona bit će otvorena uz bogat program i kafu dobrodošlice.

Kako je u Bosni i Hercegovini dobrodošlica gotovo uvijek iskazivana posluživanjem kafe, tako se i početak ljetne turističke sezone i dobrodošlica svim posjetiteljima grada Sarajeva obilježava služenjem kafe dobrodošlice.

Kafa će biti servirana iz najveće džezve na svijetu, djela sarajevskog kazandžije Nasira Jabučara, a koja je svoje mjesto našla i u Guinnessovoj Knjizi svjetskih rekorda kao najveća posuda za kuhanje kafe na svijetu. Džezva je danas u vlasništvu firme "Vispak", koja će tokom nekoliko sati poslužiti oko 8.000 fildžana kafe.

Na platou ispred Katedrale bit će postavljena bina na kojoj će se odvijati program, dok će pored bine biti postavljeni štandovi na kojima će posjetiteljima biti prezentirani bh. turistička ponuda, suveniri, gastronomski specijaliteti...

Također, grupa bh. zanatlija će svoja umijeća posjetiteljima pokazati na licu mjesta, a oni koji budu zainteresirani moći će i kupiti proizvode koje zanatlije budu izradile tokom trajanja događaja.

U programu povodom otvorenja ljetne turističke sezone nastupit će "Sarajevo Drum Orchestra“, KUD "Proleter“, te članovi sarajevske plesne grupe "Gloria“. Za kraj je ostavljen nastup "Čerkez & Karasevdah benda“. Na čelu ovog benda nalazi se odlični Nermin Alukić - Čerkez, javnosti poznat i kao jedan od solista "Mostar Sevdah Reuniona“ i vrsni interpretator tradicionalne bosanske pjesme.