BiH
668

"Kafa bez predrasuda" u Banjoj Luci: Nesvakidašnje stolice s točkovima

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Kafa bez predrasuda" je ulična akcija koja se provodi u Banjoj Luci kako bi podstakla građane na razmišljanje o tome kako je biti osoba s invaliditetom i s kojim se sve problemima i izazovima pripadnici ove populacije svakodnevno susreću.

U kafićima gdje se može popiti "Kafa bez predrasuda" na stolicama su točkovi, a na stolovima povezi za oči koje građani mogu koristiti i na taj način bar donekle osjetiti kako je živjeti u mraku i biti slijepa osoba.

Ovu akciju provodi Helsinški parlament građana Banje Luke u saradnji sa JU Specijalnom bibliotekom za slijepe i slabovidne osobe RS u okviru Projekta IN koji se realizuje od 2013. godine sa ciljem ravnopravne integracije osoba sa invaliditetom u društvene procese na cijeloj teritoriji BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"U okviru Projekta IN smo proveli i provodimo niz uličnih akcija i performansa, jedna od njih je i 'Kafa bez predrasuda'. Želja nam je da podstaknemo ljude da razmisle bar na koji trenutak o osobama s invaliditetom, da uvide da i oni postoje i da se svaki dan susreću s različitim preprekama koje mi prevazilazimo bez problema", pojašnjava za Klix.ba Mladen Protić koordinator projekta IN.

Reakcije Banjalučana na "Kafu bez predrasuda" su podijeljene. Dok jedan dio građana zbog sujevjerja nije želio sjedati u ove stolice, drugima nije bio problem ni sjedati ni stavljati poveze na oči.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Protić dodaje da je svaka reakcija, bila ona pozitivna ili negativna, prouzrokovala ono što je i glavni cilj ove ulične akcije, a to je da svi barem na trenutak razmislimo o osobama s invaliditetom.