Čeka se odluka Školskog odbora
1

Kadić: Posao profesora je dobila osoba koja ne ispunjava uvjete

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mašinsko-saobraćajna mješovita škola u Bihaću nedavno je raspisala konkurs za nastavnika bosanskog jezika i književnosti. Prijavio se veći broj kandidata, međutim komisija koja je odlučivala o prijemu posao je dala Mineli Ljubijankić, dok drugoplasirana, po odluci iste komisije Nejra Kadić, tvrdi da se radilo o neregularnostima.

Kadić je i ranije radila u ovoj školi na osnovu ugovora o radu koji je istekao 31. decembra prošle godine jer se s bolovanja vratila profesorica koju je mijenjala.

"U međuvremenu izašao je konkurs za deset sati sedmično, pa sam se prijavila i očekivala da ću proći. Međutim, prošla je Ljubijankić. Nakon što sam dobila odluku direktora, tada Sabahudina Hotića, kojeg je sada zamijenila v.d. direktora Merima Muslić, izvršila sam uvid u dokumentaciju i učila niz nepravilnosti", kaže Kadić.

Kadić se žalila Ministarstvu obrazovanja Unsko-sanskog kantona koje je kazalo da je žalba osnovana te mišljenje dostavilo i školi. Tamo se, tvrdi, navodi da radni staž kandidatkinje Ljubijankić nije dobro obračunat te da njena stručna sprema nije dobro bodovana i da je u skladu sa zakonskim propisima do sada trebala položiti stručni ispit kojeg nema.

U žalbi upućenoj Ministarstvu Kadić je navela: "Nakon uočenih nepravilnosti istog dana obratila sam se direktoru škole, Sabahudinu Hotiću, u cilju rješavanja tih nepravilnosti. Direktor škole je također uočio propust u bodovanju i zbog nenamjerne greške Konkursne komisije odlučio da će se ponovo izvršiti bodovanje kandidatkinje. Slijedećeg dana izvršeno je ponovno bodovanje dokumentacije. Prilikom prvog bodovanja Ljubijankić je imala 20,3 boda, a prilikom drugog bodovanja 18,2. U dokumentaciji kandidatkinje Ljubijankić nalaze se i neslaganja u datumima, datum prijave na biro rada je 27. 6. 2008. godine, a datum njenog diplomiranja je 11. 7. 2008. godine, jer po ličnim saznanjima na biro rada se ne može prijaviti osoba koja je u procesu redovnog studiranja", stoji između ostalog u žalbi Ministarstvu.

"Također, ja sam dobila četiri boda za stručnu spremu, a prvorangirana kandidatkinja pet, pa mi nije jasno na osnovu čega je izvršena razlika u bodovanju stručne spreme, jer smo obje završile fakultet u trajanju od četiri godine. Smatram da sam time diskriminirana, jer sam studirala po bolonjskom procesu iako sam stekla 240 ECTS bodova i završila studij u trajanju od četiri godine", kaže Kadić.

Osim toga, kako smo saznali, što nam je potvrdila i v. d. direktora Muslić, Ljubijankić je na konkursu uz ostalu dokumentaciju dostavila i vjenčani list.

O cijeloj stvari će ponovo odlučivati Školski odbor kojeg nema i koji tek treba imenovati, jer je starom mandat istekao 18. decembra prošle godine. Do tada, a možda i nakon toga, posao će obavljati Ljubijankić.

"Iako sam ja bila radnik te škole i pohvaljivana za svoj rad i odnos sa učenicima, direktorica je sada odlučila pozvati nju da radi u drugom polugodištu, a ne mene, uprkos cijeloj situaciji. Direktorica je rekla i da će Školski odbor ponovo bodovati kandidate i po ponovnom bodovanju ona će opet imati prednost", kaže Kadić.

V.d. direktora Merima Muslić u razgovoru za Klix.ba je kazala kako očekuje da Školski odbor ubrzo bude imenovan.

"Trenutno je Ljubijankić zaposlene do okončanja konkursne procedure. Nastava je krenula i neko je morao raditi. Kadić nije radila na tim satima, već je bila na zamjeni kolegice koja je bila na porodiljskom, a sate koje predaje Ljubijankić je držao drugi kolega. Ne želim govoriti o tome zašto sam izabrala Ljubijankić da sada radi, a ne Kadić, jer ne želim utjecati na buduću odluku Školskog odbora. Što se tiče mišljenja Ministarstva, za nas je ono obavezujuće, ali nigdje ne stoji da se mora primiti Kadić, već samo da je žalba osnovana u smislu bodovanja, koje kad ja lično bodujem ponovo opet Ljubijankić ima prednost. Kada Odbor bude odlučivao on će kazati šta treba uraditi i treba li možda poništiti konkurs ili bodovati ponovo. Kadić je dobila maksimalan mogući broj bodova, dok Ljubijankić nije, ona je dobila na intervjuu manje bodova. Neku prednost Komisija je ipak dala kandidatrkinji Kadić", kaže Muslić.

Direktorica ističe da ne želi utjecati na odluku Školskog odbora, a što se tiče dostavljanja dokumenata koji nisu traženi u konkursu, a koji eventualno mogu navesti komisiju da odluči u korist kandidata, kaže da na takvo što škola ne može utjecati.

"Što se tiče vjenčanog lista, vjerovatno je dostavljen zbog toga što su neki dokumenti glasili na djevojačko prezimena kandidatkinje", kaže diretorica.

Apsurd na konkursima u školstvu je i taj da se u konkursu ne smije tražiti položen stručni ispit, ali ukoliko dostavite uvjerenje da ste ga položili dobit ćete dodatne bodove. U ovom slučaju ni jedna ni druga kandidatkinja ga nemaju, s tim da ga je Ljubijankić po zakonu već trebala položiti, o čemu se trebaju očitovati nadležne inspekcije, ako postoji propust i potreba, kaže direktorica.