BiH
134

Kad zakaže vlast, ne zakažu dobri ljudi: Mještani Kosove u novim kućama dočekuju zimu

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mjesto Kosova kod Maglaja pogođeno je katastrofalnim majskim poplavama, a svi mještani su bili evakuisani na sigurnija mjesta. Šest mjeseci poslije većina stanovnika Kosove vratila se u svoje domove.

Oni koji se još uvijek nisu uspjeli vratiti, vode borbu sa vremenom kako bi uselili u svoje nove kuće do zime i prvog snijega.

Prema riječima mještana, općina je zakazala u oporavku nakon prirodne nesreće, a najveću pomoć su im pružili donatori.

Hakija Suljić i njegova supruga Azema u maju su ostali bez krova nad glavom, ali uz pomoć donatora iz Indije i Medžlisa Islamske zajednice Maglaj danas imaju novi dom.

"Svaka kuća je bila pod vodom koja je dosezala i četiri metra visine. Kada je počela ulaziti u kuće, pokupio sam nekoliko dokumenata i novca što sam imao od penzije i napustio kuću u kojoj sam odrastao. Boravio samo kod komšije dok nije napravljena nova kuća. Zahvaljujući donatorima zimu ću dočekati među toplim zidovima", kazao je Suljić.

Hakija je u novu kuću uselio prije pet dana i danas se, kako kaže, osjeća kao mladić.

"Osjećam se kao u svojim najmlađim danima, kao da sam se tek rodio. U trenucima nakon što je poplava uništila moju staru kuću pomišljao sam da se i ubijem, jer nismo imali ništa. Hvala Bogu, omogućeno nam je da se vratimo na svoje, da nam naprave novu kuću jer ja od svoje penzije od 300 KM ne bih mogao ni staru popraviti, a kamoli novu napraviti", dodao je Suljić.

I porodična kuća Mersudina Muminovića u poplavama je potpuno uništena, a kao i porodica Suljić, uz pomoć donacija od Bosna reosiguranja i Mibo komunikacija uspio je prikupiti novčana sredstva za gradnju nove kuće.

"Uz pomoć donacija uspio sam da ozidam novu kuću i da završim neke unutrašnje radove, a ukoliko nas vrijeme posluži nadam se da ću do zime uspjeti useliti, a naproljeće ćemo nastaviti radove", izjavio je Muminović za Klix.ba.

Prema riječima Muminovića, klizište koje se nalazi iznad Kosove još uvijek je aktivno i svakim danom javljaju se nove pukotine, ali on se nada da većih pomjeranja zemljišta neće biti.

"Trenutno sa suprugom i kćerkom živim u kući kod oca, ali i kod te kuće postoji klizište koje je aktivno. Nadamo se da neće izazvati veće štete", dodao je Muminović.

Mještani Kosove koji su pretrpjeli štetu na svojim kućama vratili su se normalnom životu, a oni koji su u potpunosti izgubili svoje kuće nadaju se da će do zime useliti i da će prvi snijeg dočekati među toplim zidovima.

Pomoć nadležnih institucija i ovog puta je zakazala, a mještani područja pogođenih poplavama ponovo su prepušteni sami sebi uspjeli stati na noge i krenuti ispočetka.