BiH
14

Kad se male ruke slože: Djeca u vrtiću Poletarac u Srebrenici dobila obruče za koševe

Klix.ba
Nakon nedavno održane košarkaške radionice u vrtiću Poletarac u Srebrenici na kojoj su djevojčice i dječaci iz vrtića s ošarkašicama i košarkašima iz Košarkaškog kluba (KK) Guber napravili svoje prve košarkaške korake igrajući na koševima donesenim za potrebe radionice, mališani su poželjeli nastaviti igrati na koševima koji odavno stoje u dvorištu ali nemaju obruče.

Brojni sugrađani poželjeli su ispuniti im želju, pa su obruči za koševe i mrežice kupljeni već naredni dan. Djeca su pred vrtićem Poletarac nestrpljivo čekala kada će im doći obruči.

"Na prvoj radionici se zaista vidjelo koliko su bili oduševljeni košarkom i koliko su željeli da igraju, pa su montažni koševi ostali kod nas još nekoliko dana kako bi se djeca igrala. Sada će imati svoje koševe i moći da nastave s košarkom, i to je zaista vrlo korisna aktivnost za njih. Posebno što mi koristimo svaku priliku kad je lijepo vrijeme da djeca budu vani u svom dvorištu, tako da će im aktivnost više biti odlična da na zdrav način provedu dodatno kvalitetno vrijeme", rekla je Tifa Efendić, direktorica vrtića Poletarac.

Radionica je održana u okviru projekta "Školom sporta za bolju budućnost" koji se realizira kao dio aktivnosti "Projekta razvoja i saradnje regije Birač" koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a provode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR. Vrtić je kroz projekat dobio podršku i u namještaju, didaktičkom materijalu, opremi, materijalu i igračkama.

Djeca koja su ostala poslijepodne u vrtiću su se razbudila i krenuli su isprobati lopte i po prvi put svoje koševe koji su dobili obruče i nove mrežice. Kako su na radionici već mnogo toga naučili, bez puno pitanja su uzeli lopte i stali u red.

"Pogledajte odakle mogu dobaciti i dati koš!", pohvalio se jedan mališan.

Vaspitačica Snježana ističe kako su mališani oduševljeni i da su im novi obručevi izmamili osmijeh na lice.