Pola godine od izbora
0

KOMENTAR / Kad "mazlumi" i "komunjare" dođu na vlast...

Piše: Almir Panjeta
Nemamo 14 traka puta od Aerodroma do centra Sarajeva, Valter se nije vratio, a narodna kičma sve više se savija pod teretom dok "srce i um" bezglavo lutaju. Poštovani čitaoci, danas je 3. april, tačno pola godine od izbora, 180 dana otkako smo političkim strankama na osnovu njihovih obećanja dali povjerenje.

A, obećavalo se sve i svašta, svi su nam govorili kako će oni biti drugačiji "od onih drugih", kako će nas snažno povesti ka naprijed, ka euro-atlantskim integracijama, kako ova zemlja više nema vremena za čekanje, te kako je došlo vrijeme da krenemo. I krenuli smo - nazad.

Šest mjeseci nakon izbora imamo formiranu vlast na kantonalnim nivoima, vlast na nivou Federacije BiH nekako je sklepana, jedni sumnjali, pa tužili, pa povukli sumnje, sad imamo nove ministre kojima nakon 180 dana trebamo dati da se "štele" narednih 100 kako bismo imali osnova za kritike&pohvale, a državne vlasti nema ni na vidiku. Čak su se i evropski zvaničnici umorili od ponavljanja floskula o napretku BiH jer i oni vide da nema ništa od toga, pa su u maniru FIFA-e i UEFA-e počeli sa određivanjem kaznenih mjera.

Da ne bismo previše otišli u pametovanje, podsjetimo se malo šta su nam to sve govorili na predizbornim skupovima. Počećemo od, kako sebe nazivaju, izbornih pobjednika - SDP.

"Nama nije cilj da pobijedimo, nama je cilj da pobijedimo ubjedljivo! Želimo da pometemo vladajuću petorku, da pobijedimo njih četvoricu koje onaj iz Banja Luke voda naokolo k'o mazlume!", poručio je na skupu ispred Narodnog pozorišta predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, te izazvao ovacije prisutnih. Nećemo biti zlobni, ali čini se da su neki "mazlumi" iz tadašnje vladajuće petorke, ponovno u vladajućoj petorci. Lagumdžija je tada okupljenima poručio:

"Vratio se Valter! Od ponedjeljka ćemo imati državu za čovjeka!".

Bakir Izetbegović, iz reda "mazluma", na skupu SDA u Novom Sarajevu obratio se svom glasačkom tijelu, kazavši kako je njegova stranka garant da komunisti neće doći na vlast.

"Mi smo 90-ih komunistima rekli dosta, dok su ostali gledali šta će s nas biti pa poslije osnivali stranke. Onda smo se 1992. godine suprotstavili agresiji na BiH i rizikovali svoje živote, i SDA je uspješno organizovala odbranu BiH, pa se ostali priključili. Poslije rata smo napravili 71 državnu instituciju, od tri obavještajne službe napravili jednu, od tri granične službe isto jednu...", kazao je Izetbegović, i tako za SDA prisvojio sve zasluge za odbranu BiH, ali i njenu izgradnju poslije rata. Sve što u BiH nije učinjeno u 20 godina koliko ova stranka postoji i tokom kojih je konstantno manje ili više na vlasti, naravno, stavljeno je na teret političkih protivnika, slično kao što se i sada radi.

"Sudbinski je važno glasati za SDA na ovim izborima, sve drugo bio bi avanturizam. SDA je kroz kontinuitet pokazala da je garant opstojnosti BiH posljednjih 20 godina. Ako je bošnjački narod kičma BiH, onda je SDA srce i um tog tijela", kazao je na istom skupu Denis Zvizdić, te dodao kako je SDA zaslužna i za obnovu 386 porušenih škola nakon rata, 350 objekata javnog zdravstva, početak izgradnje porodilišta Jezero...

I pored teških riječi upućenih jedni drugima, to sve "mazlume" i "komunjare" kako su jedni druge nazivali tokom kampanje i ranijih godina, nije sprečavalo da poslije izbora iznađu zajednički jezik i koaliraju u svrhu postizanja zajedničkog interesa - vlasti.

Možda među najvećim vizionarima ipak je bio Fahrudin Ekonomija i Budućnost Radončić, koji je na skupu ispred Narodnog pozorišta obećao da će napraviti čak 14 traka puta od aerodroma do centra Sarajeva, "kule i gradove".

"S kim da koaliramo? S onima koji hoće da rasprodaju elektro-energetski sektor, onima koji žele neku politiku korak po korak, ili s onima koji su činili alijanse za potjere?", poručio je Radončić sa skupa, te najavio apsolutnu pobjedu na izborima, nakon kojih je sa "onima koji su činili alijanse za potjere" spremno razgovarao o ulasku u vlast. Trenutno je njegova stranka u opoziciji, ali se svako malo spominje mogućnost ulaska u vlast, pa čak i sa "energetskim sektorom".

Kad smo kod "energetskog sektora", možda najveći gubitnik na izborima, Stranka za BiH, danas je skoro nikakav faktor, predsjednik stranke Haris Silajdžić (opet) se povlači, a stranka se pokušava bar malo očešati o vlast. Atmosfera na predizbornim skupovima sa kojih su se obećavale stotine hiljada radnih mjesta mjesečno bila je ipak drugačija. Govorilo se i o dinamičnom ekonomskom rastu, razvoju energetskog sektora, izgradnji saobraćajne infrastrukture, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, ustavnim reformama, vanjskoj politici i eurointegracijama...

“Rekli su mi da sam zaljubljen u BiH. Jesam, priznajem. Svoju zemlju treba voljeti i mi ćemo sarađivati sa onima koji vole svoju zemlju a s onima koji ne vole BiH nećemo sarađivati”, rekao je tada Silajdžić.

Predstavnici političkih partija i dalje pregovaraju, razgovaraju, dogovaraju, bliži se ljeto na kojem će se sabirati utisci, a do jeseni teško da će išta ozbiljnije biti učinjeno. Nezaposlenost je i dalje velika, kilometri autoputa i dalje zanemarivi, jedino cijene rastu. Sve što nam ostaje jeste da se nadamo da će UEFA naći neko rješenje da reprezentacija može nastaviti sa kvalifikacijama. Kaže se, kad nema ništa, daj narodu hljeba i igara - hljeba je sve manje, šta ćemo još ako nam i igre uzmu?