Identificirao je otac
0

Kad je ubijena, Adina Hajdarević je imala samo tri mjeseca

FENA
Komemorativni centar u Tuzli
Komemorativni centar u Tuzli
U Tuzli je danas izvršena identifikacija bebe koja je u momentu kada je ubijena imala tri mjeseca.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o djevojčici Adini (Vahid) Hajdarević, rođenoj 22. januara 1992. godine u Tuzli, nastanjenoj u mjestu Podčauš, općina Bratunac, stradaloj 10. maja 1992. godine u Bratuncu.

Posmrtni ostaci ove bebe pronađeni su 2005. godine u primarnoj masovnoj grobnici Suha u Bratuncu, iz koje je ekshumirano 38 žrtava, uglavnom žena i djece, među njima 20 žena i osmero djece od jedne do dvanaest godina.

Čengić je kazala da je posmrtne ostatke ove bebe danas identificirao njen otac koji je prošle godine ukopao suprugu i drugu kćerku koje su također ekshumirane iz iste masovne grobnice.

"Po riječima vještaka sudske medicine dr. Vede Tuce koji je izvršio sudskomedicinsku obradu posmrtnih ostataka, uzrok smrti su strijelne povrede u predjelu glave i desne butne kosti. Dakle, ovoj bebi koja je imala samo tri mjeseca pucano je u glavu", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci ove bebe bit će ukupani 12. maja u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu kada će biti ukopano 16 žrtava stradalih u toku proteklog rata na području općine Bratunac.