Bariša Čolak
0

"Kad hrvatske vlasti zatraže, izručit ćemo Glavaša"

SRNA
Branimir Glavaš (Foto: Reuters)
Branimir Glavaš (Foto: Reuters)
Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak rekao je da će, kada to zatraže hrvatske vlasti, izručiti Branimira Glavaša, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima. Čolak je dodao da Glavaš u tom slučaju može birati hoće li kaznu izdržavati u hrvatskom zatvoru ili u zatvoru u BiH, javlja RTRS.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je jučer kaznu koju je Županijski sud u Zagrebu izrekao Glavašu zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku 1991. godine, sa deset na osam godina zatvora, čime su se stekli uslovi da ga vlasti BiH uhapse i upute na izdržavanje kazne.

Odlukom Vrhovnog suda, presuda Glavašu, koji je osuđen zbog ubistva osiječkih Srba tokom 1991. godine, postala je pravosnažna, što je osnovni preduslov da bi se uputio na izdržavanje kazne na teritoriji BiH.

U Ministarstvu pravde BiH ističu da su se, donošenjem pravosnažne presude, stekli uslovi da se kazna izdržava u BiH, na osnovu ugovora Hrvatske i BiH iz februara ove godine.

"Prema međudržavnom ugovoru, presuda će biti proslijeđena nadležnom sudu, koji je dužan da ga pošalje u najbliži zatvor na izdržavanje kazne, u ovom slučaju najvjerovatnije u KPZ Mostar", objasnio je pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje za "Pres".

List piše da Glavaš juče nije želio govoriti o mogućnosti da završi u mostarskom zatvoru, nego je, umjesto toga, rekao da će u ponedjeljak u Mostaru održati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje argumente protiv osuđujuće presude.

Hrvatska i BiH su u februaru ove godine donijele izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih djela.

"Poslije presude Vrhovnog suda, Županijski sud u Zagrebu mora uputiti zahtjev za izvršenje kazne Ministarstvu pravde u BiH", rekla je portparolka Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Poslije toga bi organi reda u BiH trebalo da privedu Glavaša, a on će dobiti izbor u kojoj zemlji želi da odsluži svoju zatvorsku kaznu.

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.

Glavaš je još u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.