Enes Čelosmanović
3

Kad Ekrem Jevrić kroji predizbornu kampanju

Piše: Almir Panjeta
Predizborno skrivanje aduta (E. Čelosmanović)
Brčak Enes Čelosmanović, sa privremenom adresom u Zagrebu, u rodnom gradu 1992. godine preživio je pakao. Bio je jedan od rijetkih koji je pukom srećom preživio mučenje u logoru u sportskoj sali "Partizan". Enes nakon svega proživljenog danas rijetko dolazi u rodni grad, ali ipak preko medija prati sva dešavanja u BiH, i svoju gorčinu iskazuje kroz photoshop karikature u kojima ne štedi nikoga.

"Karikature nastaju spontano i slučajno. Kad se logiram na net prvo prelistam svu štampu sa ex-Yu područja. Uvijek uočim da se svakodnevno dešava toliko gluposti i idiotarija, pa mi je najveći problem kako se odlučiti koji od tih bisera uobličiti u karikaturalnu sliku", kaže za Sarajevo-x.com Čelosmanović, pojašnjavajući nam kako nastaju njegove karikature koje objavljuje na svom Facebook profilu, ali i na portalima širom nekadašnje Jugoslavije.

Iako je u Zagrebu, a sve što je preživio ne daje mu mnogo povoda za povratak, Enes ipak prati svu dostupnu štampu i portale iz kojih se informira o dešavanjima u BiH.

"Nažalost, moram ti reći da mi se gadi većima stvari koja se tamo dešava, Ja, kao ortodoksni Bosanac, u životnoj silaznoj putanji, nikada neću razumjeti ono što se na našem prostoru dešavalo unazad proteklih dvadesetak godina, niti razumijem sadomazohizam koji kod našeg naroda postoji i sada. O tome bih mogao mnogo lamentirati, ali to neće ništa promijeniti", kaže Čelosmanović.

Mnoge stvari koje se dešavaju ga obeshrabruju, ali kaže da je još više prestravljen činjenicom da se malo šta kreće na bolje, i da sve kao da vodi lošem raspletu.

"Primitivizam, iznuđena kolektivna svijest o lažnoj prošlosti, zaklinjanje u Boga uz istovremeno nepoštivanje osnovnih uzansi svetih knjiga, produkcija nacionalnih Pavlovljevih refleksa, nacionalizam kao duševna hrana. Sve su to elementi koji pokazuju da će se prošla događanja na našim prostorima ponavljati i generacijama koje će tek biti rođene", pesimističan je Čelosmanović koji se godinama dosljedno i uporno bori da sve što su on i njegovi sugrađani proživjeli izađe na vidjelo. Iako se u više navrata kao svjedok nudio nadležnim sudskim organima, nikada nije dobio nikakav odgovor. Enesova gorčina je i više nego opravdana.

Među 200-tinjak photoshop karikatura, teškom mukom odabrali smo njih 14 koje potpisujemo originalnim Enesovim komentarima, te ih uz dozvolu autora objavljujemo.