Traži oštru reakciju
0

Kacin: Zaprepašten sam skandiranjem na utakmici

FENA
Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin zaprepašten je zbog incidenta na rukometnoj utakmici u Mariboru 11. februara između mariborskog "Branika" i "Gradačca", kada su navijači domaćeg tima skandirali "Nož, žica, Srebrenica", saopćeno je danas iz Kacinovog ureda.

"Zaprepašten sam nad sramnim i neprihvatljivim incidentom na rukometnoj utakmici. Potreban je jasan i oštar odgovor. Ne smijemo dozvoliti bilo kakvo potcjenjivanje događaja. Nema mjesta shvatanju da su to bili 'nepristojni momci" ili "neotesanci'kako su navijače nazvali neki slovenski mediji", smatra Kacin.

On naglašava da je to bio necivilizirani, nepristojni i neprihvatljivi govor mržnje koji je bio direktna prijetnja smrću.

"U Njemačkoj bi reagiralo tužilaštvo zabranom te grupe navijača i njenim brisanjem iz registra. Srebrenica je ne samo najgori ratni zločin nakon završetka Drugog svjetskog rata u Evropi, već je to bio i genocid po presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu. Nema prostora za izgovore, pa očekujem da će reagirati i rukometni savez. Jedina odgovarajuća reakcija i kazna bila bi zabrana igranja na domaćem terenu na određeno vrijeme. Samo na taj način javnost može biti svjesna posljedica takvog divljanja i ponašanja. Vodstvo kluba i navijači bi zbog samih sebe trebalo da se javno izvini porodicama zvjerski ubijenih u Srebrenici", poručuje Kacin.