Pres konferencija LDS-a
6

Kacin: Vrijeme je da BiH napravi odlučujući iskorak ka EU

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je danas u Sarajevu da očekuje da će se Bosna i Hercegovina do kraja godine "probuditi" i da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u decembru predati aplikaciju kojom će naša zemlja zatražiti status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Govoreći kao gost na pres konferenciji Liberalno demokratske stranke BiH (LDSBiH), Kacin je izrazio uvjerenje da je došao red na BiH da u ovoj godini učini odlučujući iskorak ka evroatlantskim integracijama, navodeći da takvim nastojanjima može doprinijeti činjenica da sve zemlje iz njenog okruženja dijele iste ambicije i aspiracije prema evroatlantskim integracijama.

"Bosna i Hercegovina se konačno našla u jednom stabilnom proevropskom okruženju koje je mora probuditi da se okrene sebi i napravi nešto za vlastite građane", kazao je Kacin, ocijenivši da BiH ima kapaciteta za iskorak koji će je uvesti u red pravnih država.

Upozorio je, međutim, da proevropska orijentacija regiona sama po sebi nije dovoljna, te da je za ostvarivanje takvih ambicija neophodno poduzeti konkretne korake, koji u slučaju BiH podrazumijevaju ustavne promjene - provedbu presude u predmetu Sejdić/Finci, efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a prije svega ekonomsko uvezivanje i investiranje u infrastrukturu i razvoj.

Kacin, koji u BiH boravi u povodu održavanja Međunarodne investicijske konferencije "Sarajevo Business Foruma", istaknuo je da na putu ekonomskom napretku BiH stoje vještačke barijere, odnosno njena fragmentiranost na dva entiteta, deset kantona i distrikt.

Pozvao je predstavnike vlasti u BiH da pristupe promjenama koje će omogućiti razvoj jedinstvene ekonomije u centru Balkana, te ekonomsko povezivanje šireg regiona radi stvaranja uvjeta za opsežnija strana ulaganja, odnosno otvaranje novih radnih mjesta i privredni rast.

Kacin se osvrnuo i na stanje ekonomije u Evropi, potcrtavajući da je rješavanje problema u toj oblasti prvi prioritet EU, te da jedna od strateških promjena na tom planu podrazumijeva i ustanovljenje vlastite bonitetne agencije, zadužene za određivanje rejtinga pojedinačnih ekonomija.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s očekivanjima od predstojećeg samita NATO-a u Čikagu, Kacin je kazao da BiH može očekivati priznanje za sve što je učinila na planu evroatlantskih integracija.

Novoizabrani predsjednik LDS-a BiH Amir Husarić pozvao je vlasti u BiH da urgentno pristupe rješavanju ekonomskih i političkih problema te donošenju zakona koji našu zemlju približavaju EU, odnosno otvaraju mogućnost za povlačenje sredstava iz evropskih fondova.

"Prioritetno je da država pokrene strane investicije u elektroenergetskom sektoru kao najvećem potencijalu BiH", kazao je Husarić, navodeći da je, također, neophodno pokrenuti javne radove na putnoj infrastrukturi, budući "da postoje sredstva za te svrhe koja su zamrznuta i za koja se plaćaju penali".

LDSBiH uputio je kritike na račun potenciranja ponovnih pregovora s MMF-om, izražavajući sumnju da je to motivirano imperativom očuvanja pozicija u vlasti, te da pokazuje nespremnost bh. vlasti da se same uhvate ukoštac s reformama u oblastima javne potrošnje i socijalne politike.