Razgovor s čelnicima LDS-a
0

Kacin: U BiH treba da zvoni alarm za uzbunu

Sarajevo-x.com
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu i član grupe liberala u EP Jelko Kacin razgovarao je sa predsjednikom Liberalno demokratske stranke BiH Bojanom Zecom Filipovićem o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i problemima koja BiH ima na njenom daljnjem putu u evropske i euroatlanske integracije.

"Krajnje je vreme da se sadašnja politička elita u BiH probudi i formira organe državnih institucija. To je ključni preduslov za ponovno pokretanje evropskih integracija i odgovornost koju su političari preuzeli kada su izašli na izbore. BiH će ostati potpuno izolovana kada krajem godine njene zemlje susjedi budu napravili velike korake ka članstvu u EU. Hrvatska će na referendumu potvrditi svoje opredjeljenje za članstvo u EU, Crna Gora će gotovo sigurno dobiti datum za početak pregovora o članstvu, dok će Srbija dobiti barem status kandidata. U tom kontekstu, u BiH treba da zvoni alarm za uzbunu, stvari se moraju promijeniti", poručio je Kacin.

Konstatovano je da je problem političke scene u Bosni i Hercegovini nezainteresiranost političkih pobjednika da definiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine kao preduslov nastavka i intentziviranja komunikcije sa Briselom, što već navodi na zaključak da bh. političari za ovaj posao možda nemaju ni stvarnog interesa ni političkih kapaciteta.

"Situacija je puno ozbiljnija nego što izgleda promatranjem samo bosanskohercegovačkih okvira i odnosa. BiH želi integrirati sebe u Evropsku uniju, a ne obrnuto. Političke poruke koje danas šalju najveće stranke u BiH potpuno su pogrešne ako istinski želimo BiH u EU, a teško da ima drugog ili boljeg načina za njenu punu stabilizaciju i ekonomski oporavak", izjavio je tokom razgovora predsjednik LDS BiH Bojan Zec Filipović i istakao da rast LDS-a i nedavno priključenje parlamentarne grupe iz Bosanskopodrinjskog kantona i povratak LDS-a u Dom naroda FBiH govori da liberali dobijaju snagu i autoritet za snažniji evropski put BiH.

Na kraju Kacin je istakao da će evropski liberali krajem godine ponovo okupiti predstavnike liberalnih stranaka regiona, ovog puta u Beogradu, kako bi ohrabrili i podržali snaženje evropskih integracijskih poruka u cijelom regionu.